A nemzeti rendezvényekről ősmagyar ruhában ismert Könnyû Károly bajtársunk fia, a kislányverő zsidó által bántalmazott Alexandra testvére, Könnyû Róbert országos bajnok bokszoló az évzáró megmérettetésen az első menetben kiütötte ellenfelét. Így a Vadmagyarnak is becézett 16 éves tehetség életében először K.O.-val nyert. 

Az Évzáró Pofonparty címmel Egerben november 10-én megrendezett regionális viadalon a 3 x 3 perces összecsapás első menetének közepén kiütötte ellenfelét, holott pontozásos vereségre is fel voltak készülve a mieink.

Robi az Egri Városi Sportiskola növendéke, edzője Vitányi Antal. Az 50 kg-os súlycsoportban, a kadet korcsoportban (14-16 évesek) küzd, így jövőre már a juniorok közt csaphat szét idei Európa-bajnoki bronzérmesünk és VB 5. helyezettünk.

(Kuruc.info)

Kapcsolódó cikkünk:
Könnyû Róbert magyar bokszbajnok lett


Könnyű Vadmagyar Róbert válogatott ökölvívónk egy korábbi képen Erdei Zsolttal


Rendőröktől kapta a „Vadmagyar” nevet


Könnyû „Vadmagyar” Róbert serdülő magyar bokszbajnok lett 2005 októberében, most pedig már a kadett korcsoportban (14-16 évesek) versenyez. Válogatott kerettagként 2006. augusztus 5-én ukrán ellenfelét győzte le; a mérkőzést Erdei Zsolt is végigizgulta, aki gratulációjakor Robi Nagy-magyarországos pólóját is megdicsérte, mondván, olyan neki is van ám.

Hősünk édesapja, Könnyû Károly nem ismeretlen a nemzeti oldalon: ahol balhé van, ott megtaláljuk. Saját számítása szerint csak 2004-ben 28-szor vitték el a rendőrök betiltott tüntetésről vagy épp a Szabadság téri, szovjet emlékmû megrongálása miatt. Ha hazájáról van szó, nem bírja visszafogni magát, meg hát ifjú korában ő is bokszolt 8 évig. Az újpesti Dózsa sportklubnál Papp László edzője a Sunyi nevet adta neki, jellemezve támadási módszerét. Szerintem azóta megváltozott, bár ütőereje nem lett sokkal kisebb, a rendőrök nem kevés bosszúságára… Ma biztonsági őrként igyekszik fenntartani családját.

No hát ilyen apa mellett indult neki ökölvívó pályafutásának 5 éve Könnyû Róbert. Kiskorában a helyi cigányokkal kezdett „edzeni”, majd rendőrökre váltott. Bizony, a „Vadmagyar” nevét is zsaruktól kapta, amikor a budapesti Vörösmarty téren a drogliberalizációs rendezvényen megjelent az ellentüntetők közt. Apját szokás szerint elvitték, mire ő a rendőrkocsit kezdte el püfölni, hogy kiszabadítsa. „Szolgálunk és félünk” – ez most olyannyira igaznak bizonyult, hogy – bár akadtak Robinak önkéntes segítői – még akkor se mertek kiszállni a rendőrök a tömegen áthajtó kocsiból, amikor valaki letörte a tükrüket.


Már csak egy gyerek és az édesanya, Ibolya hiányzik a képről



Könnyű Alexandra 2006. március 15-e kapcsán vált ismertté, miután a Múzeumkertben egy, a nyakában dávidcsillagot viselő férfi letépte kokárdáját, és megütötte. A Kuruc.info hírportál azóta kiderítette a kislányverő nevét: Fok Balázs



A bajnok öccse, Könnyű „Sólyom” Richárd 10 éves kora miatt még nem versenyezhet



„Testvérharc”


Nekem is adódtak kellemetlenségeim a harcos család miatt. A Budaházy György barátommal szervezett 2004-es, Szabadság téri tüntetésen (azóta állandó rendőrkordon övezi a kommunista emlékmû körüli, egyhektáros területet) történt zavargások miatt rendezőként, illetve „uszítóként” ellenem indítottak eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt. (Ti. Könnyû Károly két fia átfért a kordon rácsain, s odabent szétdobálták a Munkáspárt koszorúit.) No, ennek már a fele se tréfa: öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegettek. Felvonultattak minden eszközt: nem csak ujjlenyomatot vettek és fényképet készítettek rólam, hanem DNS-mintát is kellett adnom. Jeltolmáccsal olvastatták le a távoli biztonsági felvételekről, hogy mit mondtam a tüntetésen a Könnyû gyerekeknek, és pszichológussal vallatták őket. Aztán persze felmentettek, hiszen orvosi szakértői vélemény is kimutatta: a srácok „hiperaktívak”, ami miatt korábban már iskolát is kellett váltaniuk.


Egy kis bunyó a rendőrökkel



De most nem a kiütés, hanem a komcsi emlékmű a cél



Megjött az erősítés, győzött a túlerő


De térjünk vissza a sportra! Robi a Vasasnál kezdett (ahol Kovács István, Erdei Zsolt és Kótai Mihály is volt), Szántó Imre – ismertebb nevén Öcsi bácsi – kezei alatt. Már Vadmagyarként lett az Egri Sportiskola reménysége, majd serdülő magyar bajnok. A 43 kg-os súlycsoportban, 3x3 perces mérkőzéseket játszik, bár volt, hogy hamarabb véget vetett neki. Példaképe Erdei és az arab Hamed. Kedvenc zenekara pedig a Kárpátia; ennek közléséhez ragaszkodott.

Edzője, Vitányi Antal elmondta: a tehetség önmagában kevés, sokat dolgoznak Nagy Miklós és Katona Sándor edzőtársaival, hogy a ringben is megállják a helyüket az ifjú reménységek, akik között Robi öccsét, Richárdot is említette.

Könnyû „Vadmagyar” Róbertnek még csak egy szponzora van: a Budaházy György nevével fémjelzett Magyar Revíziós Mozgalom, mely a hazafias mezeket biztosítja. Pedig a családja szegény, már az áramot is kikapcsolták náluk. Ha módjában áll támogatni, szerkesztőségünkön keresztül megteheti.

Novák Előd
(Megjelent a Magyar Mérce 2006. augusztusi számában)