Az év első vasárnapja egyben azt is jelenti, hogy jelentkezem az év első Heti progressziójával is. Igazából, az elmúlt másfél hétben annyi hír és történés halmozódott fel, hogy még a tavaszi részek is ezekből fognak táplálkozni. Viccet félretéve, igyekeztem kiválogatni a legmeredekebbeket, illetőleg a legfelháborítóbbakat, csak hogy kellő intenzitással induljon az új év!
3. Ha az év embere Greta Thunberg volt, akkor az évtized szava a gendersemleges "ő", angolul "they" (a they normális esetben T/3-at, tehát "ők"-et jelöl, remek kavarodást fog majd eredményezni). Kiváló alkalom az ilyen "ki az év embere, szava" stb. arra, hogy leszűrjük egy társadalom állapotát. S hát igen... a Nyugat nem áll túl jól. Mondjuk öröm az ürömben, hogy a #BlackLivesMatter is versenyben volt, legalább nem az nyert. Egyébként az évtized szava mellett az év szavát is megválasztották, ez a "my" névmás lett.
Zoom
Mivel ez saját magunkhoz köthető (ezzel mutatom be magam többek között ), azontúl, hogy kiválóan leképezi az énközpontú társadalmat, a "szakértők szerint gender szempontból" is fontos, hiszen bemutatja, mennyire fontos lett a saját benyomás és vélekedés arról, hogy minek definiáljuk magunkat (mármint milyen neműnek...). Nehéz lesz mindezt 2030-ban überelni, de majd akkor visszatérünk rá.
2. Itt és most nem fejtem ki a Csillagok háborúja új trilógiájának befejező részéről való véleményemet, például azért sem, mert még a virtuális nyomdafestéket sem bírná el az a szitok, amit rá tudnék zúdítani. Portálunkon egyébként megjelent egy remek elemzés róla, de én most más miatt szeretném újra szóba hozni a IX. részt. A homoszexuális lobbi ugyanis kevésnek találta benne a "meleg" jelenetet. Az ő mércéjükkel mérve ez valóban igaz, nekem az a 2 másodpercnyi leszbikus csók is "bőven elég" volt a végén.
Zoom
Mondjuk, azt már nem tudom, hogy egy alapvetően – tetszik vagy sem – agresszorokra és agresszióra épülő filmeposz tekintetében ugyan hol fért volna el még több buzulás, de ez már legyen azok baja, akik kevesellték a két másodpercnyi propagandát. Viszont ilyen logika alapján én meg akkor keveselltem benne a "fasizmust" és sajnálom, hogy nem a Birodalom (jelen esetben a Végső Rend) győzött, mivel az első (mármint a IV. rész) óta elkötelezett Birodalom-párti vagyok. Erről ennyit.
1. "Korán" keltem szilveszter után, így el tudtam csípni a minden év első napján megtartott bécsi komolyzenei koncertet. Gyanútlanul ültem le a tv elé, nem is sejtettem, hogy az adás vége felé mi vár rám. A zenekar minden évben (ez alól a 2004-es év a cunami áldozataira való tekintettel kivétel volt) ráadásként eljátssza a Kék Duna-keringőt és a Radetzky-indulót. A közvetítés során elhangzott, hogy az utóbbit idén egy új formában fogják eljátszani, ezen a ponton pedig a hivatalos indokként adott válasz bőszített fel újévkor. Mivel azt a verziót, amely eddig évtizedeken keresztül tökéletesen megfelelt, a nemzetiszocialista Leopold Weninger komponálta, ezért a döntéshozók úgy vélekedtek, ideje egy új verziót bemutatni, hogy "ne kísértsen a barna múlt szelleme". Ez már önmagában felháborító, főleg abban a tekintetben, hogy különösebb lényegi eltérés – legalábbis nekem, mint laikus számára – a két verzió között nem volt, így a felesleges cirkusznak kizárólag politikai okai voltak. Szánalmas.
3+1. Greta! Annak idején, amikor égett az Amazonas, ott kalimpáltál és agitáltál az első sorban, hogy Jair Bolsonaro brazil elnököt el kell távolítani, mert a kormány tehet a kialakult erdőtűzről. A minap láttam pár szívszaggató képet összeégett állatokról és leégett erdőkről Ausztráliában és eszembe jutottál. Most hol vagy? Esetleg különbséget teszel környezeti katasztrófa és környezeti katasztrófa között? Ugye tudod, hogy ez amúgy sem szép dolog egy egyenlőségre törekvő társadalomban? Igazán megerőltethetné magát valami antifa NGO és elvihetne téged a kenguruk földjére, hogy végre valami hasznodat is lássa a világ. Persze szigorúan vitorlás hajón. Mire eloltják a tüzet, pont oda érsz.
Kedves olvasóink leveleit továbbra is várom a hetiprogresszio@protonmail.com címre, az eddig beküldött anyagokat ezúton is köszönöm. Rengeteg esemény történik hétről hétre, igyekszem minél szélesebben meríteni belőlük!
Ábrahám Barnabás - Kuruc.info
Eddigi progresszióadagok: