Idén nem múlhat el választás Kubatov-beszéd nélkül. A Fidesz listaügyi szakértőjét nagyjából mostanában oldozták ki a spanyolcsizmából a székház pincéjében, ám máris itt van a listabeszéd 2.0, igazi gyöngyszemekkel.


Ha fideszes önkormányzati képviselőjelölt lennék, elgondolkodnék azon, mennyire vesznek emberszámba a párt prominensei. Kubatov megszólalásai alapján semennyire. "Az ember nem túl okos, nem túl szép, ennyit tud" - mondja, és egyben minősíti is a jelöltjét. Műanyagból hajt hamutartót, technikatanár, eh, nem olyan csúcsértelmiségi, mint mi vagyunk. De legalább nem szalmaegeret fabrikál, így az önkormányzatba pont megfelel.
Persze ismerjük ezt az ügybuzgó típust, amit a Fideszben Zombory Miklós képvisel. Első ránézésre Magdi anyus és Lópici Gáspár szerelemgyerekének látszik, és általában másodikra is. Ő az utca hírmondója, a véleményformáló, lépcsőházi fordulókban politikai nézeteivel traktáló hittérítő, akinek mindenhez köze van. Ő jegyzi, mikor cseréltél autót, mikor látott böhöm kartondobozban "lapostévét" felcipelni az emeletre, milyen sűrűn jár hozzád a postás ajánlott küldeménnyel, de még a hírlap-előfizetésedet is követi, nehogy valami fertő kerüljön be a házba. Ő az, aki először mozdul, ha szórólapozni kell, ő gyűjti a kopicéígéretet előre másfél évvel, amit aztán személyesen visz leadni, szigorúan ellenőrizve az adatok pontosságát és hitelességét.
A választás napja pedig a mennybemenetel maga. Fontossága tudatában telepi betmennek öltözik, beizzítja az utoljára négy éve használt betmobilt, és készenléti állományba helyezi magát. Délelőtt még joviális félhülyének látszik, amint a szavazóit terelgeti - aki nem ír egyszerre, nem kap rétest estére - rigmuskával, majd délutánra felszínre tör belőle a látens statisztikus. A kiterjedt rokonság által jelentett adatokat összeveti a választói névjegyzékkel, bevetődik a betmobilba, minden címen farolva fékez, majd sürgeti a lustálkodókat:



Nem ám elhiszed, hogy állampolgári jogod akár magasról tenni az egészre! A lustaságodon és nemtörődömségeden múlik az okmányiroda-forradalom! Hogy lesz így 3145 tagú a Népnemzeti Nagyzenekar, akik Orbán Viktor és Kövér László akarata szerint egy húron pendülnek?
Kubatov Gábor egy hős. Egy igazi listahérosz, akinek irányítása és útmutatása alapján könnyebb az élet. Ő az, ki dacol ezer veszéllyel, a csalás és jogosulatlan adatkezelés vádjával, a listából valószínűsíthető előnyös és hátrányos megkülönböztetés bélyegével. Hisz egy a tábor, egy a zászló, avagy mindenki egyért, egy önmagáért. A Fidesz választási csalásokból oktatást tartott a választókerületi elnököknek és delegáltaknak - mondják -, pedig csak meghallgatták újra a Kubatov Best of cédét. A szárszói beszéd minden apró fortélyt, minden csalafintaságot tartalmaz, amit felhasználni lehet és érdemes. Mi pedig mehetünk, és szavazhatunk rájuk.
Már ha úgy érezzük, hogy annak van legalább annyi értelme, mint egy műanyagból hajtogatott hamutartónak.
(Varánusz blog)