Bakonyi
Otthonából állították elő a Magyar Alumíniumipari (MAL) Zrt. tulajdonos-vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt.
Bár korábban a cégvezető azt hazudta, minden mérési adatot rendben találtak a katasztrófa előtt, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Blikk információi szerint olyan tanúvallomások birtokába jutottak tegnap, amely szerint a MAL Zrt. felső vezetése tudott a gátszakadás veszélyeiről, ennek ellenére elhallgatták azt, és nem tettek semmit. A lap szerint a rendőrségen egy főmérnök tett terhelő tanúvallomást, megdöbbentő dolgokról lebbentve fel a fátylat. Információik szerint az is elhangzott, hogy a MAL Zrt. egyik üzemében a dolgozók feje fölött kígyózik a savat, lúgot és más folyadékot szállító csövek sokasága. Meghibásodásuk esetén nyugdíjas dolgozókat hívnak be, mert csak ők tudják, hogy melyik cső mit szállít.
A cégvezetőt előállítása után nem sokkal őrizetbe is vették. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a cégvezetőt az iszapkatasztrófával való összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekményével gyanúsítják.
– Az első tényállást nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a Btk., míg a környezetszennyezést három évig terjedő börtönnel sújtja. Tudomásom szerint a magyar jogban ehhez hasonló bűncselekmény nem történt, így ez precedensértékű lehet – fejtette ki Kamarás Péter ügyvéd, s hozzátette: a rendőrség nyomozati cselekményei arra engednek következtetni, hogy olyan bizonyítékok jutottak a birtokukba, amelyek lehetővé tették az őrizetbe vételt.
A sors furcsa fintora, hogy a Kolontárt „halálra ítélő" iszapkatasztrófáért felelős cég vezetői az 1980-as évek elején a környezetvédelemből éltek. A most őrizetbe vett férfi apja, Bakonyi Árpád még az ipari minisztérium környezetgazdálkodási osztályát is vezette. Később egy környezetvédelmi program miniszteri biztosa volt, és több állami kitüntetést kapott a környezetvédelemben elért eredményeiért. A család becsült vagyona jelenleg 16,5 milliárd forintra tehető.
(Blikk nyomán)