A tervek szerint a jövőben homokosokat bemutató filmet kell megnézniük kötelező jelleggel a menekültstátusért folyamodóknak Norvégiában. (Tehát még véletlenül sem a keresztény értékrend vagy az európai normák megismertetése a fontos, hanem a deviancia "elfogadása"...)
Az NTB norvég hírügynökség információi szerint az oslói bevándorlási hivatal már megrendelte a megfelelő filmet - 13 különböző nyelven. A videóval az újonnan érkezetteknek akarják megmutatni, hogy "a homoszexualitás Norvégiában normális és elfogadott".
"Aki Norvégiában akar élni, és a társadalom részévé kíván válni, el kell fogadnia ezt" - idézett az NTB egy menekültügyi instruktort. A filmben a tervek szerint bemutatnak például egy két gyermeket nevelő leszbikus párt, valamint egy fartúró bevándorlót, aki hazájából "a szexuális irányultsága miatti üldöztetése elől menekült el".
A kezdeményezést kritizálják konzervatív keresztény körök. Jan Harsem, a Cekem Skandinavia szervezet munkatársa a DagenMagazinet nevű keresztény magazinnak adott interjújában "kikényszerített ideológiai korhűségnek" nevezte a bevándorlási hivatal kezdeményezését.
Dániában a jobboldali Dán Néppárt nemrég azt javasolta, hogy azoknak, akik állandó tartózkodási engedélyt kérelmeznek, olyan filmet mutassanak be, amelyben meztelen női keblek láthatók. Az idegenellenes párt elképzelései szerint ez példázná a "dán szabadszelleműséget". A javaslatot a többi párt közül egyelőre meglehetősen kevesen támogatják.
(MTI korrigálva)