Titoktalanítás
Több tucatnyi titkosnak minősített és Budapestről az amerikai külügyminisztériumba címzett táviratot tett közzé augusztus 26-án éjjel a Wikileaks szivárogtató portál. A 2006 és 2009 között keletkezett dokumentumok legfőbb érdekessége, hogy az amerikaiak gyakorlatilag mindenről tudtak, ami kis hazánkban történik.
Szó van itt a Kubával szembeni álláspontunkról, a holokauszt tagadását tiltó törvény bevezetéséről, Lantos látogatásáról, az energiaellátással kapcsolatos álláspontjainkról, a Kék Áramlattal kapcsolatos polémiákról, gyakorlatilag minden olyasmiről, ami normális esetben államtitkot kéne hogy képezzen, de az amerikaiak talán még nálunk is világosabban látnak e kérdésekben.
Kiderült, hogy a Fidesz nem épp felebaráti szeretetből vállalt védnökséget 2008-ban a kubai politikai foglyok felett – a Wikileaks által kiszivárogtatott távirat szerint az akkori nagykövet, Foley meg is jegyezte, „Orbán erősen küzd azért, hogy javítsa velünk való kapcsolatait”.
Az is kiderült, hogy a Fidesz és az MSZP által közösen hangoztatott „a szélsőjobboldali veszély miatt lejáratódik hazánk nyugati imidzse” című retorikai fogás alaptalan, a több tucatnyi nyilvánosságra került távirat elenyésző része foglalkozik csak a hazai „szélsőjobboldallal”, egyáltalán nem túlozva el annak veszélyes mivoltát. Időnként azt is megjegyezi a távirat szerzője, hogy a politikai elit populizmusra hajlamos retorikája, az elvárások mesterséges felnagyítása következtében erősödhetett meg a Jobbik, nem feledve megemlíteni az a tényt sem, hogy Magyarországon minden párt visszautasítja a Jobbikot és annak retorikáját.
Egy 2008. április 1-jén keltezett táviratában April Foley akkori nagykövet beszámol a Magyar Gárda Hősök téri avatásáról. Nem felejti el megemlíteni azt a tényt, hogy a „szélsőjobboldal” a Fidesznek is nekiment, ennek igazolásául pedig portálunkat idézi:
The extreme right "Kuruc" website
claims responsibility for these two acts, calling upon FIDESZ
to "give up your opportunist politics, which serve the
Israeli-communisits...the next (device) will deliver
death!...we are praying that you will find your way back to
the route of the Hungarians."
Azaz:
A szélsőjobboldali „Kuruc” honlap vállalta a felelősséget a két akcióért, figyelmeztetve a Fideszt, hogy “hagyjon fel a megalkuvó politikájával, amely az izraeli-kommunisták érdekeit szolgálja…a legközelebbi csapás halálos lesz!…Imádkozunk, hogy visszataláljatok a magyarok útjára.”

Portálunk természetesen hírt adott a Draskovics ávósai által elkövetett terrorcselekményekről, ám soha nem szervezett, támogatott ilyesmiket, ahogy nem is vállalt felelősséget soha semmilyen terrorcselekményért.
Nos, Lézer Jani és a többi Kuruc.info-ellenes fideszes képviselő igazán meghálálhatná, hogy ennyit támadjuk őket, hisz akaratlanul is hozzájárultunk ahhoz, hogy a Jobbikhoz képest ők kifejezetten Amerika-barát erőként tűnjenek fel, akik távol tartják magukat a szélsőségektől. Ami igaz is.
A Kuruc.infót is megemlítő távirat itt, a Budapestről keltezett táviratok pedig itt érhetőek el, tessék csemegézni.
Alex Strauss
(Kuruc.info)
A vonatkozó távirat teljes szövege magyarul:
Tárgy: ERŐSÖDŐ  JOBBOLDALI MAGYAR ERŐK – A MAGYAR
GARDA 600 ÚJ TAGOT VESZ FEL
REF: A. 07 BUDAPEST 1773 AND PREVIOUS
     ¶B. MCGUIRE-NORDBERG EMAILS
1. Megismételve 2007. októberi ünnepségét, (ref A), a szélsőjobboldali paramilitáris Magyar Gárda (Hungarian Guard) 600 új tagot vett fel a soraiba a budapesti Hősök Terén, március 29-én. Az elmúlt 1000 év legjelentősebb magyar történelmi személyiségeinek szobrai egy elkerített térre tekintettek le, ahová a Gárda-ellenes tüntetők maroknyi csoportja egy rövid időre behatolt, több száz, a rendfenntartásra kirendelt rendőr jelenlétében. Dósa István, a Magyar Gárda vezetője ismét a nacionalista kártyát játszotta ki, felszólítva a Gárda tagságát „Magyarország megvédésére”, míg a korábbi honvédelmi miniszter, Für Lajos és Hegedűs Loránt református püspök megkísérelt politikai és vallásos legitimációt adni az eseménynek. Ezzel a mostani avatással a Gárda – a szélsőjobboldali, antiszemita és romaellenes Jobbik oldalhajtása – hozzávetőleg 1500 taggal rendelkezik.
2. A magyar szélsőjobboldal aktivistáinak egy, talán az előzővel összefüggésben álló akciója a jobbközép Fideszt célozta meg. Miután a pártnak az ingadozó szavazók megnyerése céljából kidolgozott „nyitott ajtók” politikájáról híradások jelentek meg a sajtóban, az elmúlt héten két működésképtelen kézigránátot helyeztek el Fidesz-irodák előtt. A szélsőjobboldali „Kuruc” honlap vállalta a felelősséget a két akcióért, figyelmeztetve a Fideszt, hogy “hagyjon fel a megalkuvó politikájával, amely az izraeli-kommunisták érdekeit szolgálja…a legközelebbi csapás halálos lesz!…Imádkozunk, hogy visszataláljatok a magyarok útjára.”
Válaszul a két fenyegetésre, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólította a hatóságokat, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg a közhivatalt ellátó személyeket, függetlenül azok pártszimpátiáitól.
3. Március 12-én a budapesti ügyész büntetőeljárást kezdeményezett a Magyar Gárda ellen, azon az alapon, hogy a szervezet decemberben felvonulást rendezett a "cigánybűnözés ellen” olyan falvakban, ahol sok roma él. Az ügyész javasolja a szervezet betiltását a faji megkülönböztetést tiltó törvény alapján, hangsúlyozva, hogy a szervezet megsérti a romák jogait, és működése nem egyeztethető össze egy törvények uralma alatt álló ország jogszabályaival. A bírósági eljárás első napján a Gárda tagjai a törvényszék épülete előtt dulakodtak a média munkatársaival, annak érdekében, hogy korlátozzák a bejutás lehetőségét a meghallgatásra (ref B). A bíróság elnapolta a pert május 19-ig.
4.Kommentár: Az elmúlt hét hónapnak ezzel a három nyilvános eseményével a Magyar Gárda képes egyre fokozódó mértékben magára irányítani a közvélemény figyelmét, és kis mértékben növelni támogatóinak a számát. A jelenlegi kormánykoalícióval szembeni elégedetlenség, párosulva a gyenge gazdasági teljesítménnyel, a magasabb inflációval és a munkanélküliséggel, – valamint azzal a jelenséggel, hogy a nemzetközi szervezetekben, mint például az Európai Unióban, vállalt tagságot okolják a bajokért – elegendő munícióval látja el a Gárdát ahhoz, hogy „megvédje Magyarországot a magyarok számára”. Noha mind az öt parlamenti párt elutasítja a Jobbik és a Magyar Gárda szövegeit, a Fidesz a legkeményebb kihívással néz szembe az elkövetkező választásokon, amennyiben a jobboldali választók támogatását is el akarja nyerni, miközben elutasítja a populista, nacionalista jobboldal üzeneteit.
FOLEY
(Fordította: Perge Ottó)