Az alábbi segítségkérő levéllel fordult hozzánk egy kedves olvasónk. Nemcsak azért tesszük címlapra, hogy minél több esélyt adjunk a szóban forgó település magyarjainak, hanem azért is, hátha másnak is megtetszik az ötlet, és ha használható javaslatok érkeznek be, értesíti a településén élő cigókat a lehetőségről... és mindenki jól jár.
A levél:
Tisztelt Szerkesztőség!
A következőben kérném a segítségüket:
Van egy magyarországi település, ahonnan sok cigány szívesen kiutazna külföldre munkát vállalni. Lennének is jelentkezők, akik a cigányoktól megvennék a házaikat, hogy ebből fedezni lehessen a kiutaztatásuk költségeit. A rossz állapotú házakat a cigányok kiutazása után balesetvédelmi okokból természetesen lebontanák.
Ugyanakkor fontos lenne, hogy a cigányok megtalálják külföldön a számításukat, hiszen ezáltal az első körben itthon maradtak is követnék példájukat. A település lakói tájékozatlanok, hogy melyik külföldi országokban tudnának a cigányok boldogulni és hogyan. Ha meg tudnának jelentetni egy olyan összeállítást, amely ismertetné, hogy a cigányok mely európai országokban hogyan tudnak lakhatáshoz, munkához, segélyhez, segítséghez jutni - kiemelt tekintettel az első időkre, amikor pénz nélkül megérkeznek a befogadó országba -, akkor az meggyorsítaná a kiutazás megszervezését.
A cigányoknak nincs kifogásuk a kiutazás ellen, sőt vannak, akik kifejezetten szívesen utaznának, ha kapnának hozzá segítséget. A gond az, hogy nem tudjuk, melyek a lehetséges célországok (ahol vannak a megélhetést segítő segélyek, támogatások, támogató szervezetek) illetve a lehetséges célországokban kellene egy olyan személy, aki a kiutazó, idegen nyelven nem beszélő cigányokat "pátyolgatná". Azaz segítene nekik bejelentkezni azon hivatalokba, ahol szükséges, gondoskodna szállásról, munkahelyről, segélyről. Valószínűleg az lenne az ideális, ha a kinti kapcsolattartó személy is cigány lenne vagy esetleg egy külföldi idealista, szociális szervezet.
Az ötlet nem új, alább látható két korábbi, ezt igazoló alkotás, a fenti levél viszont azt bizonyítja, komolyan is érdemes fontolóra venni az ötletet - nincs az olvasó, aki ne látná maga előtt a sötét alapon felcsillanó szempárt, amint a külföldi segélyek összegéről és a lehetőségekről mesélünk neki. (A szeretett Nyugat miatt pedig ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, elvégre ők nálunk sokkal jobban szeretik a szóban forgó etnikumot - hiszen mindig aggódnak értük -, így biztosan megörülnének nekik, különben sem küldtünk eddig még egy aprócska ajándékot sem Trianonért.)

A leveleket a szerk (kukac) kuruc.info címre várjuk. Amennyiben használható javaslatok érkeznek be, közzétesszük őket, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a szóban forgó kisebbségünk megtalálja a számítását - minél távolabb hazánktól.
(Kuruc.info)