Izraelben kerültek elő Szálasi Ferenc 1941 decembere és 1943 szeptembere között írt Háborús Naplójának végleg elveszettnek hitt lapjai. Szálasi Naplójának héber fordítása nemsokára elhagyja a nyomdát. Karsai László szerint a mostanában előkerült naplótöredékeket Budapest szovjet megszállása után a „cionista földalatti mozgalom” tagjai kaparintották meg az Andrássy úti Hűség Házában.

A múzeumigazgató Szálasi Naplójának töredékeivel (Fotó: Járon Kaminszky)
Szálasi Ferenc Naplója végleg elveszettnek hitt lapjainak izraeli fölbukkanásáról tudósít mai számában a Háárec című héber nyelvű napilap. Ilyen messziről nehéz megállapítani, hogy a hír mennyire valós, vagy inkább az izraeli holokauszt-nap szenzációs közlésének szánták. Mindenesetre tény az, hogy a Háárec nem tartozik az úgynevezett bulvársajtó világába, ezért a beszámolót mégiscsak komolyan kell venni. Másrészt viszont meg kell említeni: néhány esztendővel ezelőtt is arról cikkeztek a világsajtóban, hogy megtalálták Szálasi Naplójának egy részletét. Persze lehet, hogy ezúttal újabb részletek kerültek elő.
Roni Lusztig, a galileai C'fát városban levő Magyar Zsidóság Múzeumának igazgatója a Háárecnek elöljáróban elmondta, hogy most dolgoznak Szálasi Ferenc Naplójának héber nyelvű kiadásán, s az előkészületek keretében szakértői feladatok ellátására Izraelbe hívták Karsai László magyarországi holokauszt-kutatót. (Számunkra ez a közlés azért érdekes, mert Karsai nem, vagy legalábbis nagyon keveset tud héberül – H. J.)
Lusztig múzeumigazgató szerint a most fölbukkant Napló eddig végleg eltűntnek hitt lapjai a nemrégiben elhunyt marosvásárhelyi születésű Jichák P'rí (eredetileg: Friedmann Ernő) történész és pedagógus hagyatékából került elő. Állítólag a történész halála után a végakaratának megfelelően több kartondoboz dokumentumot szállítottak a c'fáti Magyar Zsidóság Múzeumába, s annak katalogizálása során bukkantak rá az érdekes és értékes naplórészletekre. Roni Lusztig úgy tudja, hogy a most előkerült naplóoldalakon Szálasi Ferenc ceruzával bejelölte azokat a részeket, amelyeket beleszőtt a nyilaskeresztes pártértekezleteken elmondott beszédébe. A múzeumigazgató azt azonban nem tudja, hogy a sajtónak is bemutatott naplótöredékek miként és mikor kerültek Jichák P'rí történész birtokába, ám elmondása szerint Karsai László úgy véli, hogy azokat a magyarországi, úgynevezett „cionista földalatti ellenállás” tagja vehették magukhoz mindjárt Budapest szovjet megszállása után az Andrássy út 60. szám alatti nyilaskeresztes Hűség Házában.
A Háárec a beszámoló végén Naomi Singer héber fordításában részleteket közöl Szálasi Ferenc Naplójának mostanában előkerült naplótöredékeiből. A Napló teljes egészében nemsokára megjelenik Izraelben.
Hering József – Kuruc.info