"A Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásaként ma a nyílt utcán inzultálták Professzor Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, a világhírű tudóst" - olvasható a Mazsihisz honlapján.
Zoom
A főrabbi Imre Kertész nevű fajtársával

A beszámoló szerint a főrabbi a Károly körúton tartott hazafelé, amikor valaki "szidalmazni kezdte, és azt mondta: utálok minden zsidót".
Zoom
Erdő Péterrel is jó barátok...

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetése és a Rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében felháborodással ítéli el ezt az újabb brutális köztéri támadást - írják. A magyar emlékművek zsidók általi sorozatos meggyalázását viszont egyetlen egy alkalommal sem ítélték el - ennek ellenére most azt követelik: "Felkérünk mindenkit, hogy fejezze ki szolidaritását a mindenki által szeretett és tisztelt Széchenyi-díjas tudóssal, és felhívjuk a döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent, hogy az ilyen, és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg."
Borítékolható: nem kell sokáig várni a parancs teljesítésére a kormány részéről, hamarosan meg fog döbbenni valaki, és elítéli a borzasztó inzultust, biztosítva a kiválasztottakat, hogy biztonságban vannak hazánkban. (Nem úgy a naponta megvert, megerőszakolt vagy éppen meggyilkolt magyar polgárok.) De persze azzal, hogy mi váltotta ezt ki, s hogy a zsidóságnak nem saját magában kell-e keresnie a hibát, annak az okát, hogy több ezer éve ellenszenvet váltanak ki a gazdanép körében, eszük ágában sem lesz foglalkozni. Az ugyanis már antiszemitizmus.
(Kuruc.info)
Frissítés: Nos, nem kellett sokáig várni az első "megütközésre": a trianoni harangozást megtiltó egyházaink még tegnap teljesítették a Mazsihisz követelését, megelőzve a kormányt. Balog bácsi, sietni kellene, mert ha nem szedik össze magukat, zarándokolhatnak majd bűnbánóan a zsinagógába, mint az egri polgármester...
A történelmi egyházak elítélik a Schweitzer Józsefet ért támadást - közölték az egyházak kedden az MTI-vel.
"Megütközéssel értesültünk arról, hogy a köztiszteletben álló Dr. Schweitzer József nyugalmazott főrabbit, testvérünket, Budapesten, a nyílt utcán zaklatták és megalázták vallása miatt. A gyáva támadást a leghatározottabban elítéljük, egyben kifejezzük együttérzésünket és szolidaritásunkat világhírű honfitársunkkal és az egész zsidó közösséggel" - tartalmazza a közlemény, amelyet Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke írt alá.
Frissítés2: Kis késéssel bár, de menetrendszerűen megérkeztek a Horthy- vagy Nyirő-ügyben mélységesen hallgató kormány nyelvcsapásai is:
A kormány elítéli a Schweitzer Józsefet ért támadást - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.
Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.
Emellett azt írják, a kormány a legszigorúbban fellép "minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen", és "mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa". "Egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól" - zárul a közlemény.
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) adott hírt.
Az ellenzéki MSZP szintén elítélte a támadást és közölte: szolidáris Schweitzer Józseffel és mindazokkal, akiket az elmúlt hetekben, hónapokban hasonló inzultus ért (kivéve természetesen a magyarokat - a szerk.).
Frissítés3: A legmagasabb szintig teljesíti a zsidó parancsot a fideszes vezetés - Áder is bekapcsolódott a kórusba /bővített hír/:
Az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus a köztársasági elnök szerint.
"Ez az inzultus, bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".
A köztársasági elnök arra szólítja Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát, hogy "emeljünk közösen áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé".
Javasolja, hogy egyszer és mindenkorra tegyük világossá: senki sem érezheti magát feljogosítva arra, hogy bárkit vallási, származási, kulturális vagy nemzeti identitásában megsértsen, megalázzon, fenyegessen vagy kirekesszen. "Aki mégis így cselekszik, az önmagát zárja ki a diktatúrák embertelen szellemiségét elutasító, szabadságszerető politikai nemzetünkből" - hangsúlyozza.
"A gyűlölet a rombolás energiája. Én az építeni akarókhoz szólok. Arra kérem minden honfitársamat, együtt emeljünk falat közös értékeink védelmében. Tegyük világossá, mondjuk el gyermekeinknek, és tegyük szóvá mindennapi életünkben: egyetlen rendes magyar ember sem áll a rombolás oldalán, ezért semmiféle közösséget nem vállalunk az ilyen és ehhez hasonló gyáva tettek magyarul beszélő ismeretlen elkövetőivel" - fejtette ki, rámutatva, hogy ki kell mondani: aki bármely okból és indokból politikai nemzetünk bármely tagját vagy közös értékét tagadja vagy meggyalázza, az önmagát gyalázza meg.
Áder János nyílt levelében idézi Erdő Péter bíboros április 15-i szavait, amikor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta: "a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen. (...) Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel! A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk".
A kedden történteket felidézve a köztársasági úgy fogalmaz, egy magyarul beszélő rasszista ismeretlen fenyegette meg a nyílt utcán a 90 éves Schweitzer Józsefet, "a mindenki által tisztelt Széchenyi-díjas tudóst és vallási vezetőt".
(MTI nyomán)