Jeles eseményre ébredt június 30-án a Tolna megyei Murga település 60 fős lakossága: a megye legkisebb településén Gömbös Gyula-emléknapot tartottak, és rovásos helységnévtáblát avattak.
A táblaavatást, a Szent Korona másolatának megtekintését és az előadásokat vetélkedő követte: gyors csapatszervezést követően a csoportoknak különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. A belépő feladat egy portálunktól e célra kért és kapott "kuruc.infós keresztrejtvény" megfejtése volt - ezt osztjuk most meg olvasóinkkal is, nem árt egy kis agytorna a nyári szabadság ideje alatt sem:

Jobb klikk a képre, nyomtatás - vagy jobb klikk, kép mentése másként, így lementheti, majd képnézőjéből vagy Wordbe beillesztve nyomtathatja ki
Vízszintes
1. Ezért buknak meg a cigányok fizikából. 12. Páros testnedv. 13. Afroamerikai ember megnevezése, amitől ő igen ideges lesz. 14. Megfelelő helyre küldi a cigánybűnözőt. Visszafelé ugyanígy. 15. Az Antonov repülőgéptípusok jele. 16. Lumpenproletárok délelőtti, délutáni és esti elfoglaltsága. 17. Pálinkafőzéshez kiváló gyümölcsök. Az amerikai elnök segíthet. 18. A Nap teszi a bicikligumival, Kelemen Anna Havas Henrikkel, esetleg a cigány, amikor benzint vételez. 19. Az aranyláncos, mercedeses cigánybűnözők által ismert egyetlen pénzügyi fogalom. 20. Névelő. 21. Fölöslegesen foglalatoskodik valamivel (csúnya szó). 22. Az optimista angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg ezt. 23. Halogén elem. Tomi is van ilyen, de az nagyon hülye. 24. Szombathelyi Anyósok Egyesülete. 26. Pici babák fekhelye. 28. A Jupiter egyik holdja. Fordítva egyes rövid hajú fiatalok köszönése. 29. Női név. Esetleg terrorszervezet. 30. Kímélő étel, savanyúság, törvény. 32. Egyidős Heller-Nóvánvoztócső Ágnessel. 33. Az Őszödi … – Gyurcsány Ferenc Hír-TV-s megnevezése. 35. Ilyen menetben van a magyar gazdaság. 37. A Curie házaspár által felfedezett elem. 38. Kétlépéses, cigány logisztikai algoritmus (két szó). 43. Rangjelző előtag. 44. Keleti uralkodók fekve nyomó női sportcsapata, melynek senki sem lenne szívesen az őre. 45. Kupac. Ha csúcsos, akkor határátkelő. Ha egy S-et teszünk elé, akkor héber köszönés. 47. A forgatónyomaték jele a fizikában. 48. Erős széllel járó zivatar néma pusztítása. 49. Az ilyenné nyilvánított liberális a jó liberális. 50. E napi dolog utolsó kétharmada. 51. Elálló fülű venezuelai elnök, aki szintén jól beintett a jenkiknek. (A spanyol ékezet nélkül.) 52. Balti nép.
 
Függőleges
1. Csillagjegy; de hatalomátvétel is volt ilyen 44-ben. 2. Tulajdonát elhagyó. Mint az MSZP a legutóbbi választást. 3. A tömeg jele a fizikában. 4. Szegény Solymosi Eszterke itt került tragikus közelségbe a zsidó vallás igazi arcával. 5. Ez az egyetlen dolog, amit egy való világos, vécépumpa-szájú női főszereplő csinálni szokott – a végén. 6. Deutérium, gallium, vanádium, oxigén. 7. Közel van, mint a Fidesz … – magyar közmondás korhű átirata. 8. Felcímkézi a termék kereskedelmi értékét. 9. Steiner Kristóf vagy Alföldi Róbert. 10. Romantikus napszak. 11. Új-zélandi őslakos. 13. Embereknél házasság, állatoknál párzási időszak. 17. Butuska háziállat; de ilyen a legtöbb Fidesz-szavazó is. 22. Ilyen leletet kell felvetetnie a pedagógusnak, miután eltérő kultúrájú szülők látogatást tettek az iskolában.
25. A Fertő-tóhoz közeli páratlan, névelős tájegység. Egykoron lecsapolták. 27. Adat-állomány utolsó háromnegyede. (Az eredeti angol szóból.) 28. Olyan országok autójelzései, akik miatt inog az EU kártyavára. Jellegzetes italaik: Chianti, Metaxa, Sangria. 29. Kutyaanyuka. 31. Indulatszó. Ha vé-re végződik, akkor zsidó indulatszó. 34. Reichsmark, azaz Birodalmi … 36. Onnan ideszállít. 39. Alapvető, elméleti. Kérdés van ilyen sok. 40. Petőfinek füstbe ment, pedig nem is volt holokauszt a környéken. 41. Az izraeli légitársaság betűsorrendje egy jobban sikerült iráni lövés után. 42. Európai néma szigetország. 44. Dihidrogén-karbon. 46. …, ahol zúg az a négy folyó. 53. Tizennégy hexadecimálisan.
Frissítés: Íme a megfejtés:

(Készítette: OvK - Kuruc.info)
Korábbi rejtvényeink: