A törvényes gyámjával együtt érkezett Németországba az ott "megtalált" ukrán gyermekek többsége, akiket az ukrán média szerint Oroszország "elrabolt" a háborús övezetből - közölte a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) csütörtökön az orosz állami RT televízió német szerkesztőségével (RT DE).
A BKA szerint a kiskorúakat több esetben Oroszországon keresztül, illegálisan vitték el Ukrajnából. A hivatal ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan kik, hogyan, mikor tették ezt és hány gyerekkel. Az RT DE által közölt német tájékoztatás szerint az "elrabolt" gyerekek listáit az ukrán fél állította össze, majd nemzetközi szervekhez fordult, hogy megállapítsák tartózkodási helyüket.
"Ukrajna mitológiai rendszert hozott létre az állítólag az Oroszországi Föderációba »deportált« gyerekekkel kapcsolatban (...) A gyerekek egy része már rég otthon vagy más államokban van a szüleivel, és még csak el sem választották őket a legközelebbi rokonaiktól" - reagált Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos az Oroszország által "elrabolt" és Németországban megtalált 161 ukrán gyermek ügyére reagálva.
Az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán azt az információt közölte, hogy az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket "Oroszország hurcolt el otthonukból". A közlemény szerint erről azon a megbeszélésen esett szó, amelyet Ivan Vihivszkij, az ukrán országos rendőrfőnök Berlinben folytatott Holger Münchhel, a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal vezetőjével.
"Az Oroszország háborús bűneinek dokumentálása terén, nevezetesen az ukrán gyermekek kitoloncolásának és erőszakos elszállításának ügyében a német bűnüldöző szervekkel folytatott együttműködésünknek köszönhetően sikerült felderíteni 161 ukrán gyermek németországi tartózkodási helyét" - állította az ukrán rendőrség.
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tárgyalás-előkészítő kamarája tavaly március 17-én elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Lvova-Belova letartóztatását, azzal vádolva meg őket, hogy "törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából". Moszkva ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy - egyébként Washingtonhoz és Pekinghez hasonlóan - nem ismeri el az ICC joghatóságát, és számára jogi szempontból minden döntése semmis.
(MTI)