Miközben zúdul az importédesség hazánkba, a hagyományos nagy édesipari gyárak közül ma már gyakorlatilag csak egy maradt, amely csokoládét és cukorkát gyárt Magyarországon.

Ömlik be a külföldön gyártott édesség a magyar piacra: a Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint ma már a hazai polcokon megtalálható minden negyedik édesipari termék külföldről származik. A legtöbb cukorka és csokoládé Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkezik a magyar boltokba. Sokszor a hazai vásárlók sincsenek tisztában azzal, hogy nem magyar, hanem külföldi terméket tesznek kosarukba. Ennek oka, hogy sokan a mai napig nem tudják: a hagyományos magyar márkákat – így például a Boci és Sport szeleteket, a Frutti cukorkákat vagy a Győri Keksz fémjelezte egyes termékeket – nem Magyarországon, hanem a térségi országok valamelyikében állítják elő.

Mint Halbritter Mátyás, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az édesipari termékeknél hat-hét éve figyelhető meg az import arányának növekedése. Halbritter szerint a tendencia mögött több ok húzódik. A hagyományos nagy édesipari gyárak – Duna Csokoládégyár, Szerencsi Csokoládégyár, Csemege Csokoládégyár és Budapest Csokoládégyár – az 1990-es évek elején lezajlott privatizáció során multinacionális vállalatok kezébe kerültek, s ezek a cégek termelésük egy részét vagy teljes egészét külföldre, jellemzően a térségi országokba helyezték át. A másik ok az édességgyártók szövetsége szerint az, hogy a Magyarországon működő nagykereskedelmi hálózatok értékesítéseinek jelentős részét az úgynevezett saját márkás termékek eladása teszi ki, ám ezekből az árukból is egyre több készül külföldön.

Halbritter úgy véli, a magyar gyártók helyzetét nem segíti az sem, hogy az édességek szállítása egyszerűen és olcsón megoldható, így nem terheli jelentős pluszköltség a külföldön készült termékeket. Ennek nyomán az élelmiszerpiacon belül ma az édességeknél az egyik legmagasabb az importtermékek aránya – mutatott rá a szakember.

A hagyományos nagy édesipari gyárak közül ma már gyakorlatilag csak egy maradt, amelyik csokoládét és cukorkát gyárt Magyarországon. Az édesipari privatizáció első vesztese a Duna Csokoládégyár lett, amelyet az új tulajdonos Stollwerck a hatékonytalan működésre hivatkozva a magánosítás után szinte azonnal bezárt. 2004 áprilisában zárta be kapuit a Kraft Foods Hungária budapesti gyára, a néhai Csemege Csokoládégyár, a Kraft ugyanis úgy döntött: a hagyományosan magyar Sport szelet és Piros Mogyorós gyártását Budapestről Pozsonyba teszi át. Ugyanebben az évben hozta nyilvánosságra a Nestlé Hungária Kft.: szeletes édességeit ezentúl nem a szerencsi gyárban állítja elő. A Boci szeletek közül a Napolinit ma Romániában, a Boci Aerót Csehországban, a Boci szendvicset pedig Bulgáriában gyártják. A cukorkákat szintén nem Szerencsen készítik: a Frutti márkanéven futó cukorkák már a Nestlé csehországi gyárának termékeinek számítanak.

Az idén június elején gördült le a szalagról az utolsó karton keksz a francia Danone-csoporthoz tartozó Győri Kekszgyárban, a most megkezdődött létszámleépítés után csupán a cukorkagyártás marad meg a nagy múltú üzemben. A Pilóta kekszet és a Vaníliás karikát a multicég székesfehérvári üzeme állítja elő, a Győri Keksz nevével fémjelzett más termékek – így például a Kismackó és a Delissima – gyártása azonban Lengyelországban történik.

Az egyetlen kivétel, az 1868-ban alapított Budapest Csokoládégyár sem magyar: több tulajdonosváltás után 2002 óta – Stollwerck Budapest Kft. néven – a bécsi központú Raiffeisen Private Equity Fund tulajdonában van, de a gyártás legalább megmaradt Magyarországon. Jelenleg ez a cég állítja elő az ugyancsak hagyományos magyar márkának számító Tibi csokoládékat, amelyek egyaránt megtalálhatóak a szeletes, a drazsé- és a deszszertpiacon.

(MN)