A Magyar Nemzet „Nézőpont Intézet: A szakértői kormány az MSZP érdeke” címen így tudósított pénteki számában: „Leginkább a szocialisták érdekeivel vág egybe egy szakértői kormány létrehozása, a pártok feletti kormányzással az MSZP előtt megnyílna a lehetőség, hogy megossza a ciklus kormányzati teljesítményének felelősségét... mindez sem a Fidesznek, sem az MDF-nek, sem a kezdeményező SZDSZ-nek nem érdeke...”
Hogy nem? Dehogynem!
Kivéve, ha valaki azt állítaná, az SZDSZ nem tudja, mi a saját érdeke, ugyanis pontosan ez az egyre inkább mikroszkopikus támogatottságú párt az, amely minden erőből akarja a szakértői kormány felállítását. Mint az MTI jelentette: „Fodor Gábor SZDSZ-elnök elsősorban nem is a miniszterelnök cselekvési programjáról, hanem a szakértői kormány felállításának menetrendjéről egyeztetne. A Népszabadság szerint pedig szakértői kormányról csak akkor lehet szó, ha már nem Gyurcsány a miniszterelnök.
A beteges Savonarola, Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője is megerősítette pénteken, ők nem Gyurcsányt, hanem szakértői kormányt akarnak.
Már azt is sejtjük, hogy milyet. Fodor Gábor – olvasható lapunk szerdai számában – „azon meggyőződésének is hangot adott, amely szerint volna olyan elismert tekintély, akire mind az öt parlamenti párt rábízná a kormányzás felelősségét, nevet azonban nem említett. Konkrétabban fogalmazott a Portfolio.hu-nak Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője, aki úgy tudja: a Magyar Nemzeti Bank egyik alelnöke lehetne a szakértői kormány miniszterelnök-jelöltje. Szerinte Karvalits Ferencről úgy tartják, hogy szoros kapcsolatok fűzik az MSZP-hez, miközben a másik jegybanki alelnök, Király Júlia inkább az SZDSZ-hez állhat közelebb, így az elemző őt tartja esélyesebbnek”.
Magyarul: az SZDSZ egy olyan szakértői kormányt akar, amely egy SZDSZ-es érzelmű miniszterelnökre bízná, hogy egy csupa SZDSZ-hez húzó „szakértőből” alakítson kormányt, amelynek várható programja abban merülne ki, hogy NATO csapatokat küldene a Kuruc.info soros szerverének megszállására; törvényt hozna a traktortalpú magyarok szólásszabadságának még meghagyott korlátozására; a gazdálkodóknak konyhakertjük egy részét kisajátítaná a megélhetési bűnözők önfenntartó ösztöneinek, miközben a Vakok Intézetének a költségvetését nem csak a korábbi, az egész világon párját ritkító aljassággal ötven, hanem ezúttal 80 százalékkal csökkentené, a vakvezető kutyák fémrácsainak elárusításából pedig az új, esélyegyenlőségi miniszternek aranyozná be az örvénykádját.
Hogy ez lenne a többi párt érdeke?
Nem, az SZDSZ-hez eddig a hősszerelmes vakságával ragaszkodó Gyurcsány is végre felébredt, és a mindenkori, következő 24 órás túléléséért mindre kész képes miniszterelnök rövid napokon belül olyat produkált, amit senki nem várt tőle: „nemzetire” vette a figurát Ficóval, a szlovák miniszterelnökkel konfrontálódva brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután legújabb gazdasági programját a Népszabadság fizetett reklámjában kifejtő miniszterelnök néhány nappal korábban bemutatta, az angolszász típusú neoliberális, minél kisebb államot szerető hernyóból miként bontakozik ki a szemünk előtt a szociális érzékenységű pávaszemes lepke.
Az elmúlt években kiderült: Gyurcsányról szinte minden elmondható, de az a vád nem érheti, hogy ne tudná, mennyire jó, ha ő és bandája lop: a jelek szerint a territoriális háború most nagy fordulatot vesz. A két, egymással szemben álló protagonista immár nem az MSZP/SZDSZ és a Fidesz, hanem az egykori koalíció két tagja. Ha a Fidesznek türelme lesz nevető harmadikként statisztálni, kamatostól kasszírozhatja be az osztalékot. Ha beveszi a maszlagot, akár a szintén szakértői miniszterelnöknek javasolt „ősfideszes” Karvalits személyében – akinek a szintén „ősfideszes”, de valójában a mély-SZDSZ-es Szelényi Zsuzsanna a felesége -, akkor ő is beáll azok sorába, akik elhiszik, hogy Magyarországon létezik pártoktól független szakértő, annak szakértői kormánya, valamint azt, hogy a nehézségi erő délben sziesztán piheni ki délelőtti munkája során felhalmozott fáradalmait.
(Lovas István - Magyar Nemzet Képeslap)