Az ebben illetékes médiumok által napjaink első számú közellenségévé tett Budaházy György mint terrorista lassan két esztendeje ül előzetesben. Nem is akármilyen körülmények között. A bírósági tárgyalásokra és meghallgatásokra rendre kommandósok gyűrűjében, alaposan megvasalva hurcolják, mintha valamiféle rablógyilkosról vagy a móri bankrablás tényleges tetteséről volna szó. Igaz, eddig a nagy csinnadrattával beharangozott "leleplező" dokumentumok az állítólagos terrorszervezkedésnek a leghalványabb gyanúját sem tudták – nem bizonyítani: felkelteni, ám ez a honi jogszolgáltatás fórumait és illetékeseit a legkevésbé sem hozza zavarba.
Fölöttébb különös azonban az a tény, hogy amennyiben emlékezetünk nem csal, voltak itt korábban valóságos, a terrorizmus büntetőjogi fogalomkörébe sorolandó közéleti megnyilvánulások. 2006-ban, az elhíresült fideszes választási kampánygyűlés azért maradt el, mert Gyurcsányék holmi szlovák terroristák által szervezendő robbantásról kezdtek el nagy hangon jajveszékelni. Már akkor tudtuk - utóbb be is bizonyosodott -, teljesen alaptalanul, az egész terrormesét ők ötlötték ki. Megtörtént a büntetőjogi felelősségre vonásuk? Természetesen a mai napig nem, és nem is fog megtörténni. Noha szívet melengető, katartikus látvány lenne Gyurcsányt és bandáját látni rabszíjon Budaházy György helyett.
Valamennyien emlékezhetünk az épp egy esztendeje csúcsra járatva folyó H1N1-őrületre is. Akkoriban megpróbálták a jó néppel elhitetni, miszerint olyan mértékű és intenzitású világkatasztrófa fenyeget, amely mellett eltörpül az 1917-1919. évi ún. spanyolnátha-járvány, amelynek több halálos áldozata volt, mint az első világháború négyéves frontharcainak együttvéve. Nosza, egy kis médiahátszél keltését követően rohant országunk, s persze a többi európai állam lakosságának apraja-nagyja beoltatni magát, nem sajnálva még a fizetséget sem a vakcináért. Számosan már akkoriban megjósolták, hogy az egész médiakampány sok hűhó semmiért. Úgy is lett. Ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy kormányzati startlövésre vezető politikusok - az akkori egészségügyi miniszterrel az élen -, a tisztiorvosi és egészségügyi hatóságok prominens figurái mind-mind a "borzasztó" veszélyre figyelmeztették az embereket, s egyúttal jelezték, hogy mindenképpen ajánlatos beoltatnunk magunkat. Ismétlem: az előzmények ismeretében - AIDS, Hepatitis-B, különféle madárinfluenzák - is tudni lehetett, hogy egy nem létező "szörnyűséggel" fenyegetnek, ráadásul politikai célok elérése érdekében. Tombolt a világválság, a szocik katasztrofális vereség elé néztek a tavaszi választásokon, a legjobbkor "jött" egy kis H1N1-láz. Mégis, sok millióan elhitték, itt ólálkodik immár a kaszás a kertek alatt.
Noha ami egy évvel ezelőtt történt az illetékes vezető politikusok és egészségügyi szakemberek részéről, az bizony büntetőjogilag is kimeríti a terrorizmus fogalmát. Adva van hozzá minden feltétel: egy állam népességének tömeges és tartós ideig való megfélemlítése, globális, halált okozó közveszéllyel való rémisztgetés, s mindezt alantas politikai célok elérése érdekében. Nevezetesen, az állampolgárok figyelmét el kellett terelni a globális uzsorások által előidézett súlyos gazdasági és politikai válságról. Ezek után nem következhet más kérdés, kizárólag ez: vajon mint terroristagyanús személyek az akkori ijesztgetők miért nincsenek még előzetes letartóztatásban? S mikor kerülnek már végre rács mögé? Borítékolható, ismerve az ún. euroatlanti civilizáció jogfilozófiáját: soha. Hiszen a jogalkotókat, illetve a kormányzati felelősöket a legkevésbé sem zavarja, amennyiben ők követik el a terrorizmus bűntettét, egyetlen más területről vett jogszabályt említve még, például a holotörvény megalkotásával is.
Ezzel párhuzamosan viszont újra és újra fel kell tennünk az adekvát kérdést: vajon miért ül börtönben Budaházy, s milyen alapon fenyegetik akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel, amikor az igazi terroristák mindmáig szabadlábon vannak? S legfőképpen: erre az igencsak jogos és kézenfekvő felvetésünkre mikor kapunk már végre megnyugtató választ?
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Kapcsolódó: