Alapos vizsgálat szükséges a titkosszolgálatoknak a "romagyilkosságokkal" kapcsolatos tevékenységéről – mondta Balog Zoltán rejtetterőforrás-miniszter a Spiegel Online német hírportálnak, párhuzamot vonva a 2008–2009-es, zavaros magyarországi gyilkosságsorozat és a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német "neonáci terrorista" sejt ügye között.
"Ahogyan Németországban, úgy Magyarországon is csődöt mondtak a titkosszolgálatok. Szándékosság volt ez, vagy hanyagság? Ezt a kérdést tovább kell vizsgálni" – mondta Balog Zoltán a német hírportálnak, amely Romagyilkosságok Magyarországon - Megemlékezés helyett gyűlölet címmel közölt összeállítást.
A cikkben hangsúlyozták, hogy a gyilkosságsorozat után öt évvel "gyakorlatilag nincs nyilvános megemlékezés", és az akkori szocialista-liberális kormány képviselői közül mostanáig senki nem kért bocsánatot a túlélő áldozatoktól a hatóságok hibáiért.
Ugyanakkor Balog Zoltán református lelkészként augusztus 3-án minden évben istentiszteletet tart kedvenceinek, amelyre meghívja a "túlélőket" és az áldozatok családtagjait, akik ugyancsak a miniszter kezdeményezésére kapnak "humanitárius segélyt" a kormánytól – derül ki a Spiegel Online csütörtökön közölt írásából. A lap megjegyezte, hogy a pénzügyi támogatásra nagy szükség van, mert az érintettek többsége mélyigénytelenségben mélyszegénységben él.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idén márciusban közölte, hogy a kormány a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslata alapján hetvenmillió forinttal járul hozzá az ún. romagyilkosságok áldozatainak megsegítéséhez.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2008–2009-es gyilkosságok közvetlenül vagy közvetve érintett áldozatai csak a 2010-es kormányváltás után kaptak állami támogatást, és Balog Zoltán még 2010-ben, az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkáraként 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak, és ebből egyebek mellett felújítottak négy lakóházat a Phralipe Független Cigány Szervezet segítségével.
Az NSU 2000 és 2007 között legalább tíz gyilkosságot követhetett el, nyolc török és egy görög bevándorlót, valamint egy rendőrt ölt meg. A "neonáci terroristákat" robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport 2011 őszén lepleződött le, azután, hogy az egyik tag feladta magát, két társa pedig öngyilkosságot követett el.
Az NSU ügye megmutatta, hogy a német hatóságok súlyos kudarcot vallottak a "neonáci gyűlöletcselekmények" feltárásában, és megmutatta azt is, hogy az országban jóval kiterjedtebb a "militáns szélsőjobboldali szubkultúra", mint ahogy a szakértők addig gondolták.
Arról, hogy a cigányterrort minden nap túlélő magyar áldozatok mennyi kárpótlást kapnak a minisztériumtól, nem számolt be az üldözött "romák" miatt hazánkat jó szándékkal dorgáló németországi sajtótermék.
(MTI nyomán)