A romániai elnökválasztás közeledtével Traian Basescu jelenlegi elnök, aki mindent megtesz, hogy pozícióját megtarthassa, látványos külpolitikai manőverekbe kezdett. Ám – teszi fel a kérdést a legnagyobb romániai lap kommentára – van-e ennek értelme, ha ugyanakkor odahaza rosszul mennek a dolgok? Ugyanakkor, ha mélyebben belenézünk dél-keleti szomszédunk belpolitikai világába, akkor láthatjuk, hogy igazából ott is két erő feszül egymásnak: az IMF-nek 100 százalékig megfelelni akaró „szociáldemokraták” és a nemzeti érdekeket a széllel szemben is képviselni próbáló – Basescu köré tömörülő – politikusok tábora.
A cikk idézi a legsikeresebb román külügyminiszternek, a Trianont követő ország-gyarapodást levezénylő Nicolae Titulescunak egyik híres mondását: „Adjatok nekem egy stabil, kiegyensúlyozott belpolitikát, én pedig biztosítom, hogy a külpolitika is sikeres legyen.” A mai Románia azonban messze van attól, hogy ilyen sikeres legyen belpolitikailag, vagyis a külpolitikai manővereknek sincs e pillanatban túl nagy mozgástere - teszi hozzá a kommunista múltú napilap. Igazából a külföldi sikertelenségeket magyar szemmel érzékelni nagyon nehéz lenne. A jogos olasz felháborodást mintaszerűen lekezelte a román diplomácia, egyrészt román rendőrökkel segítve az olaszok munkáját, másrészt kőkemény cigányellenes belpolitikát folyatott. Tegyük hozzá: a Romániában tapasztalható cigányellenességnek tizede sincs meg magyar viszonylatban – sem kormány-, sem pedig társadalomszinten – mégis, hazánknak messze rosszabb a nyugati sajtója, mint Romániának. Külön tanulmányt érdemelne e számunkra szomorú tény ok-okozati összefüggéseinek vizsgálata. Mégis, miért dramatizálja túl a román vörösök lapja a helyzetet?
Elég az országot Bulgáriával összevetni – figyelmeztet a kommentár. Ott Bozsko Boriszov miniszterelnök mindent elkövet, hogy megfeleljen Brüsszel és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak. Kinevezte az alig 39 éves Szimeon Dzsankovot pénzügyminiszternek, aki a Világbanknál betöltött jól fizető állását hagyta ott, hogy országán segítsen. Már rövidtávon is elmondható: Szófiát ezt követően bizalom, vagyis nagyobb nemzetközi anyagi biztonság övezi.
Itt van a kutya elásva! Magyarán az IMF és a mögötte álló nemzetközi gazdasági terroristák hálózata arra készül, hogy Romániát is a teljes uralma hajtsa. Ez számunkra annyiban érdekes, hogy az Erdélyben élő magyar kisebbség könnyen fegyverré válhat bármelyik fél kampányában. Ismerve az erdélyi magyar belpolitikát – Markó Béla cionliberalizmusát, melyhez az ezzel szemben álló erők eddigi és egyetlen vezéregyénisége, Tőkés László is besorolt -, nem kétséges, hogy az RMDSZ, amely formáció ma is egyedüliként képviseli a magyarságot úgy a románok, mint Nyugat felé, hova fog beállni. A multikulti gazdasági hadosztályának pedig elemi érdeke lesz a konfliktus felszítása, hogy a vörösöket – és a mellettük talán majd kiálló RMDSZ-t – kormányzó helyzetbe hozza a népszerű Basescu elnök ellenében. Így jut el oda a helyi magyarság, hogy az RMDSZ-nek és Tőkésnek köszönhetően a magyarországi SZDSZ szerepét töltheti be a román belpolitikában. A nagyjából egyenlő erejű két tábor küzdelmét könnyen az RMDSZ stabil, mindenkor hozható 6-7 százaléka döntheti el, végképp meggyűlöltetve a magyarokat a vesztes féllel – első körben. Azt követően – lévén, hogy az IMF-nek csontig benyaló, s vélhetően RMDSZ segítséggel működő majdani új kormány negatív útra tereli Romániát -, könnyen elképzelhető, hogy ismét a magyarok lesznek a bűnbakok Románia gyarmatosításáért. Ezt csak és kizárólag egy új politikai elit felállításával kerülheti el az erdélyi magyarság, amire egyelőre sajnos csekély esély mutatkozik.
Az Adevarulban megjelent cikk el kéne, hogy gondolkoztasson minden magyart is egyben. Merre halad Románia és milyen szerepe lehet ebben a magyarságnak?
(Adevarul noymán, Friessner József - Nagyszeben)