Győri Nemzeti Hírlap, 1944. június 14., eredetiben itt és itt
Válasz egy megszervezett rágalomhadjárat irányítóinak
Nyilatkozat
A közelmúltban úgy Budapesten, mint az ország különböző helyein ismeretlenek által ismeretlen helyen kiadott gyalázkodó röpiratok jelentek meg vitéz Imrédy Béla közgazdasági miniszter származásáról.
Ez a politikai vádaskodás súlyosan sérti a nemzeti érdekeket is és éppen ezért vitéz Imrédy Béla felkérésére alulírottak feladatuk komolyságának teljes tudatában és a rendelkezésükre bocsátott összes származási iratok alapos megvizsgálása után a következőket jelentik ki a magyar közvélemény nyilvánossága előtt:
1. Vitéz Imrédy Béla 1039 februárjában, miniszterelnöki állásáról való lemondása napján, anélkül, hogy dédszüleinek származására vonatkozó összes iratokat beszerezte és megvizsgálhatta volna, egyedül politikai ellenfelei által produkált állítólagos bizonyítékok alapján azt közölte a nyilvánossággal, hogy ezek az adatok arra mutatnak, hogy nyolc dédszülője közül az egyik, egy dédapa, 1814-ben – tehát 125 évvel ezelőtt – hétesztendős korában keresztelkedett ki. Vitéz Imrédy Béla csak ezen kijelentése után indította meg az eljárást a dédszülei származására vonatkozó összes iratok hivatalos beszerzésére. A hivatalos helyekre megküldött és vitéz Imrédy Béla által rendelkezésünkre bocsátott összes okiratok alapján megállapítjuk, hogy a volt miniszterelnök 1939 februárjában tett származási bejelentése téves és félrevezető adatokon alapult. Vitéz Imrédy Bélának erről a Szudétaföldön, 1807-ben született dédapjáról a leszármazás kutatására egyedül illetékes német hatóság a birodalmi anyakönyvi hivatalok mellett felállított Reichssippenamt Nr. I. 1. (X) I. 3/42. számú bizonyítványa leszögezi, hogy sem az illető dédszülőről, sem annak bármely őséről nem állapítható meg, hogy zsidó, vagy akár zsidóvérű volna.
2. Vitéz Imrédy Béla négy nagyszülőjének eredeti keresztlevelei, házasságkötési iratai és a többi hét dédszülő leszármazási iratai minden kétséget kizáróan igazolják a dédszülő tiszta keresztény származását.
3. Külön említjük meg, hogy a névtelen rágalmazók által ismételten emlegetett Vajkay (Zenger) családnak, Imrédy anyai ősei egyik ágának leszármazási okiratait megvizsgáltuk és a hiteles okiratokból két és félévszázadra visszamenően megállapítottuk, hogy az Regensburg mellől származó, tiszta keresztény őstermelő család.
A megvizsgált tények alapján kijelentjük, hogy minden olyan állítás, amely szerint vitéz Imrédy Béla ősei között zsidók voltak, a valóságnak nem fele meg, tehát közönséges rágalmazás.

Imrédy Béla, Teleki Pál, Bárczay Ferenc és Darányi Kálmán egy politikai vacsorán az 1930-as évek végén

Vizsgálati munkánk befejezése után a legnagyobb megütközéssel állapítjuk meg, hogy a magyar politikai életben, a világháború legsúlyosabb korszakában, eltévelyedett politikai kalandorok és megtévesztett csoportok a rágalmazás szennyes fegyverével hadakoznak fedhetetlen életű és súlyos, felelős munkát végző magyar államférfiak ellen. Ezt a minősíthetetlen eljárást a tisztességes magyar közvélemény ítéletére bízzuk.
Budapest, 1944. június 12.
Bosnyák Zoltán dr. s. k., a Zsidókutató Magyar Intézet igazgatója
Vitéz Kolosváry-Borcsa Mihály dr. s. k. államtitkár
Vitéz Zách Emil s. k. ny. vezérezredes
Oláh György s. k. országgyűlési képviselő
Rajniss Ferenc dr. s. k. országgyűlési képviselő
(Kuruc.info)