1. Múlt év tavaszán Rose Gottemoeller amerikai külügyi államtitkár, Washington nukleáris kérdésekben illetékes fő diplomatája - aki azt hitte, komolyan kell venni Obama kijelentéseit - felkérte Izraelt, írja alá a nukleáris fegyverek elterjedését korlátozó nemzetközi egyezményt. Izrael a kérést elutasította. 
2. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember közepén, Genfben tartott éves értekezletén a megjelent küldöttek többségének szavazataival sikerült elfogadtatni egy határozatot, amely felszólítja Izraelt: írja alá a nukleáris fegyverek elterjedését tiltó nemzetközi egyezményeket, és tegye lehetővé atomlétesítményeinek ellenőrzését. Izrael a határozat végrehajtását elutasította.  
3. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség előírásai szerint egy urándúsító berendezés üzembe helyezése előtt 6 hónappal kell értesíteni a nemzetközi szervezetet. Irán ez év szeptember 21-én levélben tájékoztatta az ügynökséget arról, hogy Qum városa közelében urándúsító létesítményt kíván működtetni. Ahmadinezsád elnök közlése szerint az urándúsítás a tervek szerint 18 hónap múlva kezdődne. 
4. A qumi üzemben az urándúsítás szintje 5%-os lesz, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség előírásainak. Atombomba előállításához legalább 90%-os urándúsítási szint szükséges.  
5. Irán - Izraellel ellentétben - mindig is lehetővé tette nukleáris létesítményeinek ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára.  
6. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség évek óta nem találja semmiféle nyomát annak, hogy a perzsa állam atombomba előállításán munkálkodna. 2007-ben 16 amerikai titkosügynökség közös jelentést tett az elnök asztalára, melyben leszögezik: Teherán nem birtokol nukleáris fegyvereket, és információik szerint nem is folyik semmiféle előkészület atomfegyver kifejlesztésére.  
7. 1986-ban egy Mordachai Vanunu nevű izraeli szakember fotókat tett közzé, sőt, beszélni is merészelt az izraeli Dimonában található szupertitkos atomlétesítményről. Vanunu lerántotta a leplet az izraeli atomprogramról, és nyilvánvalóvá tette, amit egyébként régóta tudni lehetett: Izrael atomfegyverekkel rendelkezik. Az izraeli atomszakembert 18 év börtönbüntetésre ítélték "hazaárulás" miatt.  
8. Tel-Aviv 1981-ben azzal vádolta meg Irakot, hogy az osiriki atomerőműben nukleáris fegyverek előállítása zajlik. A zsidó terrorállam légiereje földig rombolta az erőművet. Az Irak elleni 2003-as támadást követően megvizsgálták az Osirikban található lebombázott létesítmény romjait, de nem találták semmi jelét annak, hogy az üzemben atombomba előállításán munkálkodtak volna. Megjegyzendő itt, hogy az Irak ellen felhozott vádak - nevezetesen, hogy Bagdad tömegpusztító  fegyverekkel rendelkezett volna - teljesen alaptalannak bizonyultak.  
9. A napokban nyilvánosságot kapott, és az ENSZ égisze alatt megszületett Goldstone-jelentés megállapításai szerint Izrael az év eleji gázai agressziója során nem kevesebb, mint 37 különféle háborús bűncselekményt (sőt emberiség ellenes bűnöket) követett el. Izrael a jelentés megállapításait "antiszemitának" minősítette. (Annak ellenére, hogy a testület elnöke, Goldstone maga is zsidó.) Az USA már jelezte: meg fogja akadályozni, hogy a Goldstone-jelentés hivatalosan eljusson a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé. 
 
Perge Ottó - Kuruc.info