A beol.hu, tehát nem a Kuruc.info írja: Kevermesen súlyosan bántalmaztak a minap egy idős házaspárt, pénzüket akarták elvenni. Azóta félnek a faluban, többen elmondták, rettegnek a romáktól. A helyi cigány közösség visszautasítja, hogy minden romát egy kalap alá vegyenek azokkal, akik bűncselekményt követnek el.

Súlyosan bántalmaztak egy idős házaspárt Kevermesen. Ez volt a jéghegy csúcsa. A helyiek megelégelték, hogy lassan fél órára sem lehet üresen hagyni a házukat. A településen a lakosság mintegy 15 százaléka roma. Ők azt kifogásolják, hogy kollektíven bűnhődnek. Ha valami történik, a cigányokat veszik elő.

— Sok a bűncselekmény, aminek jelentős részéről a rendőrség nem tud — tudtuk meg Lévai Lajos alpolgármestertől. Az áldozatok többsége idős, egyedülálló lakos. Előfordult, hogy egy nénit kiraboltak és megerőszakoltak. Egy házaspár éléskamráját egy télen ötször ürítették ki. Ősszel sok volt a terménylopás.

— Az idős házaspár bántalmazása után valósággal begyűjtötték a romákat a rendőrök. A legfiatalabb gyanúsított 14 éves volt. Hazugságvizsgálat alá is vetették őket. Szeretnénk elérni, hogy valóban csak azokat „vegyék elő”, akik gyanúba keverednek. Erről tárgyaltunk a mezőkovácsházi rendőrséggel is. Az eredmény, úgy érzem, pozitív volt — nyilatkozta Lakatos Zsoltné, a Roma Közösségfejlesztő Egyesület helyi vezetője.

Ürmös Gyula, mezőkovácsházi rendőrkapitány elmondta, folyamatban lévő ügyről nem adhat felvilágosítást. Hangsúlyozta, amennyiben a helyi kisebbség együttműködést szeretne kialakítani a rendőrséggel, ebben partnerek. Kevermes bűnügyi fertőzöttsége az országos statisztikai átlag alatt van. Felderítési arányuk 50—60 százalék közötti.

— Tudjuk, hogy akár egy tyúklopás miatt is romlik a közhangulat. Kapitányságunk tavaly az utolsó negyedévben elkérte a kevermesi egyedül élő idősek címlistáját. Mindenkit felkerestünk és a vagyonvédelem érdekében tanácsokat adtunk — nyilatkozta a kapitány és hozzátette, sokat javítana a helyzeten, ha működne polgárőrség is a faluban.

Dr. Virág Zsuzsánna, a megyei főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: bár a rablások száma emelkedett Kevermesen az idén, szó nincs arról, hogy kirívó problémák lennének. Jelentősen csökkent például a betöréses lopások száma. (Kuruc.info: kit érdekel, ha közben a retkek idős házaspárt vernek félholtra?)

(beol.hu)