Tisztelt Szerkesztőség! A Raiffeisen "kametemelő" betét konstrukciójáról szeretném megosztani a tapasztalataimat az olvasókkal, hogy végiggondolhassa mindenki, ha szaporítani szeretné összekuporgatott pénzét a sárga banknál.

Vessetek meg érte, de van egy kis megtakarított pénzem, amit engedelmeskedve az agyamba pumpált reklámoknak, elvittem a Raiffaisen bankhoz, hogy fialtassam a "kamatemelő" betéti konstrukcióban.
Az a dolog lényege, hogy indulásnál - tavaly augusztus - megállapított brutto 7.5% kamathoz ha elég elszánt vagy, még kaphatsz 2.5%-ot.
Ehhez nem kell mást tenned, mint értékpapír számlát nyitsz minimum 250,000 HUF-ért. Ezt valamiféle értékpapírokba fektetik neked.
Második feltétel, hogy legalább két db. havi számládat "csoportos beszedési megbízás alapján a bank utalhassa a szolgáltatóknak.
Harmadik feltétel: legalább havi 50,000 HUF-tal tápláld a számlád, például utaltasd oda a fizetésed.
Negyedik feltétel: lagalább 30,000 HUF -értékben vásárolj az "okos" kártyáddal.

Mai napon mentem a bankba, mert lejárt a futamidő. Mondom hölgynek, hogy tájékoztasson, mi, mennyi, miért.
Nézegette a számítógépét, és mondta: úgy látom eleget tettek az elvárásoknak. Erre kérdeztem, hogy akkor miért olyan kevés a kamat?
Nézte, és "hoppá"! Megállapítást nyert, hogy a decemberi ünnepi készülődésben nem történt meg a megfelelő összegű "betáplálás", vagyis nem érkezett befizetés a számlára. Nem baj, - gondoltam - elbuktam fél százalékot decemberre.
De más baj is van! - így a hölgy. Decemberben nem volt meg az előírt költési penzum.
Kiderült, hogy a feleségem az előírt 30,000 helyett csak 28,889 HUF-ot költött.
Nem baj! - gondoltam - még egy fél % ugrott a decemberi hónapra, karácsony tiszteletére.
Erre a hölgy közölte: a probléma összetettebb ennél, mert nem csak decemberre nem kapok kamatot a nem teljesített feltételek miatt, hanem egyáltalán.
Rögtön átláttam, hogy meg vagyok szívatva!, de azért megkérdeztem, hogy ez az "apróság" nyilván az apró betüs részben van.
Erre nem felelt semmit, de bevallom, elég csunya pillantást vettem a másik asztalnál ülő kolléganőjére, aki nekünk egy szóval nem mondta ezt.
Mondom: jó, kérem szüntesse meg az összes számlát, és törölje az átutalási megbízásokat, és kérem rögtön az összes pénzt.
Azt mondja, mivel nem volt bejelentve előre, most nem tudják kifizetni.
Jó, akkor holnap, de ne felejtse el az első feltétel miatt befizetett 250,000 HUF-ot is kiveszem a kamataival együtt.
Jó, mondta, de azt tudnom kell, hogy az mai árfolyamon kamatokkal együtt is csak 241,000 HUF.
Na itt kezdtem elveszteni az fonalat, amit az tetőzött be, hogy a pénztáros közölte, ha holnap nem viszem el a pénzt, 20,000 HUF-ot levonnak, a meghiusúlt pénzfelvétel miatt, amelynek amúgy is van elég tekintélyes "pénzfelvételi" díja.

Tisztelt Olvasók!

Tudom, hogy nem kellene ilyen harácsolónak lenni, és meg kell elégedni az akár több száz %-os hitel kamatok mellett a 7.5% betéti kamattal, de hátha nem késő, és néhány hozzám hasonló telhetetlen embert el tudok tántorítani attól, hogy betegye a lábát a Raiffeisen bankba.

Sz. Imre