Cserepes és vágott virágot, rögzített vázát valamint koszorút is lopnak a temetőkből. A jelenség nemcsak a pirosbetűs ünnepek előtt, hanem az év más időszakában is gyakori. Pedig a dél-zalai városban különösen ügyelnek a biztonságra, hiszen a rendőrjárőr mellett temetőőrség is figyeli a területet.
A tettest lefülelni rendkívül nehéz, hiszen a csokorral sétáló látogató akár hozzátartozó is lehet. Az idősek szerint súlyos és megbocsájthatatlan bűnt követ el az, aki a sírokról emeli el a virágokat, ám néhány ötletes trükkel le lehet fülelni a tetteseket.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kanizsai rendőrkapitányságra tett bejelentéseket alapul véve november elseje előtt sem magasabb a temetőkben elkövetett lopások száma, mint az év más időszakában. Az eddigi tapasztalatok alapján a sírkerti lopások alkalmával virágok és sírdíszek tűntek el. A rendőrök a közterület felügyelettel valamint a helyi polgárőr szervezetekkel együtt még fokozottabb figyelmet, s rendőri jelenlétet biztosítanak az illetékességi területén lévő temetőkben illetve azok környékén. Mindezen túlmenően - az üzemeltető kérésére - a gyalogos járőrök a Tripammer úti temetőben napi rendszerességgel is visszatérő ellenőrzést tartanak.
A Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. temetőgondnokságának vezetője Horváth Tiborné Márta úgy érzi, a folyamatos rendőri jelenlétnek elrettentő ereje lehet, ugyanis a törvényt nem tisztelő állampolgárok kétszer is meggondolják, hogy bármit is elemeljenek a számukra idegen sírokról.
- A két műszakban szolgálatot teljesítő temetőőrök jelenléte szintén visszatartó erőt jelent, s bár nem igazoltathatnak, sokat tesznek az emlékezők biztonságáért - folytatta Horváth Tiborné. - A viráglopások szinte lekövethetetlenek, hiszen egy csokorral, koszorúval vagy éppen díszekkel sétáló látogatót sem állíthatunk meg honnan is hozta a virágot és merre tart.
A temetőgondnokság vezetője hozzátette: nem egyszer előfordul, hogy a sírhantokból tövestől szedik ki a virágokat, ám ezek hátterében olykor szándékos rongálás vagy személyes bosszú is húzódhat.
- Nem tisztem minősíteni milyen ember az, aki a temetőből lop, hisz ennek a súlyát minden törvénytisztelő polgár átérzi vélekedett a vezető. - A kanizsai Tripammer úti köztemető 15 hektáron terül el és 18 ezer sírhely található benne, ennek megfelelően a tolvajok sokkal könnyebben garázdálkodhatnak. Ettől függetlenül is büszkék lehetünk, hisz a temető kiemelkedően biztonságos, hisz sírrongálás még nem történt.
Köszönhető ez annak is, hogy a temetőőr a nyitva tartás alatt állandó készültségben van, s ezt egyikük, Széperdei Ferenc meg is erősítette, aki a kerékpárjával folyamatosan figyel.
- A rendszeresen kijáró emlékezőket már szinte arcról ismerem, így azonnal kiszúrom azt, aki rosszban sántikál - mondta a temetőőr.
Mert előfordult már olyan eset, amikor egy hölgy babakocsiban pléddel gondosan letakarva gyűjtötte be a selyemvirágokat. Sőt a feltűnően nagy utazótáskával a temetőben sétáló férfi jelenléte sem éppen mindennapi látvány.
A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház nyugdíjas klubjának tagjai még nem találkoztak tolvajjal, ám mint azt elmondták: a temetőben nem mindig a "rosszarcúak" a bűnösek, gyakran a jómódúak is megbotlanak. A 80 éves Györkös Albertné Julika néni, a 66 éves Hajdu Józsefné Márta és a 65 éves Kócza Ferencné Mária is heti rendszerességgel látogatják hozzátartozójukat.
- Nincs pardon, mindent visznek, ami mozdítható, nem válogatnak és kiemelik a virágot a vázából, sőt olykor azzal együtt lopják el - így Kócza Ferencné Mária. - Mostanában a hidegben is nagyon szépen virágzó krizantém a sláger, amiből a cserepesnek is könnyedén lába kél.
Mária semmit nem bíz a véletlenre, érdekes trükköt talált ki a virágok megjelölésére: egy apró cérnaszállal tekeri körbe a virágok fejét, így téve egyedivé azokat.
- Ennek a módszernek a segítségével három síremlékkel arrébb már megtaláltam a virágcsokromat, de szép koszorú is került máshoz - folytatta Kócza Ferencné. - Ettől függetlenül én nem loptam vissza, otthagytam, ám a sír látogatóját örökre megjegyeztem magamnak.
Hajdu Józsefné férjének 1999-es halála óta rendszeresen jár a temetőbe, s a síremlék számára érthetetlen módon népszerű a tolvajok körében.
- Már többször szóltam az őrnek, ha teheti gyakrabban járjon ebben a parcellában, mert a vázára, a virágra rendszeresen lecsapnak - mesélte rossz tapasztalatait Hajdu Józsefné. - Sokat sírok, ha elvisznek valamit, hisz az egyébként is nagy a szomorúságom, s az ilyen esetek tovább keserítenek. Elképzelésem sincs arról milyen lelkivilága lehet annak, aki innen is képes lopni, borzasztó, hogy egyáltalán megtörténik.
Az özvegyasszony fontosnak tartotta hozzátenni, hogy egy nagyobb vihar vagy szeles időjárás után érdemes kilátogatni, hiszen a le nem rögzített vázákat könnyen elgurulhatnak, sőt a virágokat messzire sodorhatja az áramlás.
A 80 éves Györkös Albertné ugyancsak a tolvajokra haragszik, hisz amellett, hogy olykor a koszorúk és a díszek eltulajdonításával 10-15 ezer forintos kárt okoznak, még a rombolástól sem riadnak vissza.
- A családunk tagja volt, a tragikus betegségben elhunyt Bagonyai Attila sakkozó utánpótlás edző, akit mindenki tisztelt és szeretett, ám most a síremlékét valaki megrongálta - így Györkös Albertné. - A sajnálatos eset a napokban történt, a síremlékbe beépített vázát letörték, komoly károkat okozva a borzalmas tettükkel.
Egy a neve elhallgatását kérő kanizsai virágboltos szerint ma az emberek maguknak lopnak, míg néhány évvel ezelőtt külön megrendelésre a virágüzletek megbízását teljesítették. Szerinte nincs olyan növény, ami ne mutatna jól otthon az ablakban, így a muskátlitól a büdöskéig minden fajta népszerű.
Az egyik riportalany szerint temetőből lopni azért könnyebb, mert nem szól vissza senki. A megállapítás kissé morbid, ám nagyon is helytálló. A lopás alapvetően súlyos vétség és büntetni kell, temetőben garázdálkodni pedig nemcsak kegyeletsértő, hanem szégyenteljes bűn is, mely után remélhetőleg egy elkövető sem alszik többé nyugodtan.
(Zalai Hírlap nyomán)
Kapcsolódó: