Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfő reggel sajtótájékoztatón ismertette a pályázat eredményét.
Jövő június 30-án lejár Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának a mandátuma, aki 2008. július 1. óta vezeti az intézményt. A 2012. őszén meghirdetett pályázaton négyen indultak a posztért, Alföldi mellett beadta munkáját a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is, akit győztesként jelölt meg Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Alföldi és Vidnyánszky mellett két kevésbé ismert pályázó is indult: Szennyai Mária és Hídvégi Miklós.
Vidnyánszky korábbi nyilatkozataiból tudhatjuk meg, hogy nagyobb teret kíván biztosítani a vidéki és a "határon túli" színházaknak.
Másrészt tartalmilag is változtatni szeretne. Szeretné megtörni annak a színházi trendnek az uralmát, amely pesszimista, sötét hangulatú, a gyengeségeinkkel szembesít. Az általa vezetett szakrális intézményben, amely „több mint színház” azokat a történeteket szeretné megmutatni, amelyek optimistábbak, erényekről szólnak.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: Ma ismerteti a Nemzeti Színház vezetői posztjára kiírt pályázat eredményét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól.
Balog Zoltán a szakmai bizottság véleményét mérlegelve hozta meg döntését a Nemzeti Színház vezérigazgatói álláshelyének betöltéséről, amelyre a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot.
(MTI)