A VII. kerületben - csatlakozva Budafok-Tétény önkormányzatának kezdeményezéséhez - kedden kitűzik a székely zászlót a helyi önkormányzat épületére - közölte Hanczár János, Erzsébetváros önkormányzatának művelődési referense.
A XXII. kerületi önkormányzat január 28-án kérte a magyarországi településeket, hogy tűzzék ki hivatalaikra a székely zászlót, szolidaritásuk jeleként. Akkor azt írták, az Európai Unió alapvető értéke az identitás szabad vállalása, nem lehet kérdés, hogy szabad-e egy régió szimbólumait a helyi közösségek falvai, városai polgármesteri hivatalának épületére kitűzni.
Bírálták, hogy a székelyföldi önkormányzatok vezetőit pénzbírsággal fenyegetik, ha az ősi jelképeikből született lobogót kitűzik. A kerület felhívást intézett a többi magyarországi településhez, amelyben arra kérik őket: vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral, hogy érezzék, nemcsak a paragrafusokban él a nemzeti összetartozás.
A Tisztességes Választásért Alapítvány hétfőn közölte, hogy ötven darab székely zászlót ajánlott fel az önkormányzatoknak, ezeket kedden adják át Szabolcs Attilának (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármesterének. A kerület ezen a napon tűzi ki a székely zászlót a Városházára, határozatlan időre. A Külügyminisztérium kedden jelezte: az eseményen jelen lesz Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is.
(MTI)
Előzmények: