A bíróság közölte: a rendőrség túllépte az egy rendezvény megtiltásához rendelkezésre álló 48 órás határidőt, ezért helyezték hatályon kívül a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést tiltó határozatot.
A Fővárosi Törvényszék honlapján azt írta, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány azon döntését, amellyel megtiltotta a szombati budapesti rendezvényt.
Ha a rendőrség a bejelentés hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül nem tiltja meg a rendezvény megtartását, azt tudomásul vettnek kell tekinteni - tudatta a bíróság, hozzátéve: e határidő után tiltó határozat nem hozható, így a rendőrség határozata jogszabálysértő. A bíróság közleménye szerint a rendezvény megtartása iránti kérelem április 12-én délután érkezett be, a BRFK pedig a tiltó határozatát a gyülekezési törvényben rögzített 48 órás határidőn túl, április 29-én hozta meg.
A bíróság megállapította továbbá, hogy a rendőrség alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, ami súlyosan jogszabálysértő, és a tényállás-tisztázási kötelezettség súlyos sérelmét jelenti.
A bíróság a jogszabályi előírásnak megfelelően, határidőben hozta meg döntését, három napon belül, május 3-án.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: