Az ügyészség indítványára a Debreceni Járásbíróság a szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítése, veszélyeztetése miatt elrendelte kedden annak a három pocsaji férfinak a 30 napra szóló előzetes letartóztatását, akik szombaton bántalmaztak egy autóst. A büntetett előéletű cigányokat – akik tagadnak – csak garázdaság bűntettével és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsítja a rendőrség, pedig nyilvánvaló, hogy ebben az esetben is ölni akartak.
Zoom
Azt kiabálták, megölik
Az eljárás adatai szerint a sértett autójának a Petőfi utcán nekihajtott egy hat éves gyermek a biciklijével. A férfi kiszállva látta, hogy a gyerek eszméletlenül fekszik a földön, ezért mobilon azonnal orvosi segítséget kért. A balesetről a kiskorú hozzátartozói és a család ismerősei, köztük a három gyanúsított is értesültek, és a helyszínre szaladtak. Ott aztán az autóst okolták a történtekért, szidalmazták, megveréssel, megöléssel fenyegették, s többen rá is támadtak. A folyamatos "inzultus" során az egyik gyanúsított egyszer, társa többször is ököllel arcon ütötte a sértettet, aki a földre került. Amikor felállt, egy gyanúsított ismét rátámadt, de ekkor már többen visszatartották, lefogták.
A rendőrök mentették meg
A főügyészség szerint az autóst a további bántalmazástól az időközben helyszínre érkező rendőrök védelmezték meg (ebből is nyilvánvaló az emberölési szándék - a szerk.). Az egyik cigány támadó szándékával még akkor sem hagyott fel, de mivel a sértetthez nem tudott hozzáférni, ezért többször belerúgott annak gépkocsijába. A sértett orrcsonttörést és további zúzódásokat szenvedett a fején.
(Kuruc.info - Haon nyomán)
Frissítés: Az alábbi semmitmondó levelet kapta szerkesztőségünk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól:
Kuruc.info Szerkesztőségének,
Kőszeghy Csanád Ábel úrnak
Jobbik Debreceni Elnöke
Bogdán Szabolcs úrnak
Jobbik Debreceni Alelnöke
Tisztelt Cím!
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Kuruc.info internetes hírportálon – Történt-e lincselési kísérlet Pocsajban címmel – 2013. június 10-én megjelent cikkében feltett kérdésekkel kapcsolatban a következőkről tájékoztatja.
A hír tárgyát képező cselekménnyel összefüggésben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság eddig három alkalommal adott tájékoztatást a police.hu weboldalon.
Az első tájékoztatást – a bűncselekményt követően – 2013. június 8-án 21 óra 37 perckor adtuk ki. Ebben a tájékoztatásban valóban könnyű sérülés szerepel az érintett felek vonatkozásában.
Az elsődleges sérülésekről a tájékoztatást a helyszíni mentőegység vezetője adta a rendőrség munkatársai részére. Ezek az információk azonban mindig csak tájékoztató jellegűek, ugyanis a pontos vélemény a későbbiekben, az egészségügyi intézményben elvégzett orvosi vizsgálatok után adhatók.
Az ügyben eljáró rendőri szerv a sérülésre, gyógytartamra vonatkozó adatokat (orvosi látlelet és véleményt) a megindult eljárásban hivatalosan kéri meg a vizsgálatokat végző egészségügyi intézménytől.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. június 10-én az üggyel kapcsolatban újabb közleményt adott ki, amelyben a rendelkezésre álló orvosi vélemény alapján pontosan szerepelnek a gyógytartamra vonatkozó adatok.
A mentőegységek helyszínre irányításáról a mentőszolgálat rendelkezik. A sérültek elszállításáról a mentőegység vezetője intézkedik. A konkrét ügyben a mentőhelikopter a sérült gyermeket szállította el. A mentés egyéb részleteiről az illetékes mentőszolgálat tud információval szolgálni.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. § 3 pontjának a) alpontja alapján, különleges adatnak minősül:
„a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat.”
A törvény meghatározása szerint a különleges adatok kezeléséhez, illetve harmadik fél részére történő továbbításához az érintett személy írásbeli hozzájárulása szükséges.
Mivel ilyen hozzájárulással a megyei rendőr-főkapitányság nem rendelkezik, valamint erre vonatkozóan adatokat nem gyűjt, így az ügyben érintett nemzetiséghez tartozására vonatkozóan nem tud információval szolgálni.
Az ügyben „hírzárlatot” nem rendelt el senki, amelyet alátámaszt az a tény is, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság három alkalommal adott ki közleményt, továbbá több médiumnak is nyilatkozott a folyamatban lévő eljárásról.
Tájékoztatom, hogy Pocsaj területén rendőrőrs működik. Mint ahogy minden más településen, úgy Pocsajon is, a rendőrök minden olyan esetben intézkednek, amikor hatáskörükbe tartozó, intézkedésre okot adó körülményt észlelnek, vagy hoznak a tudomásukra. Erre tekintettel a jogsértő cselekmények kialakulása esetén a rendőrség a megfelelő létszámú erőkkel tud megjelenni a helyszíneken és megakadályozni további jogellenes magatartásokat.
Az adott ügyben – a bejelentést követően – 7 percen belül a szükséges és indokolt rendőri erő jelent meg a helyszínen és kezdte meg az intézkedést. Annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mi minősül „igen komoly erőnek” a „kívülálló” számára, egyrészről szubjektív megítélés alá tartozik, másrészről a konkrét tények ismeretének birtokában értékelhető.
Az tény, hogy a közrend és közbiztonság fenntartásához, valamint a helyszíni eljárási cselekmények eredményes végrehajtásához szükséges rendőr volt jelen a pocsaji eseménynél.
Arra a kérdésre sem lehet konkrét választ adni, hogy egy adott bántalmazás esetén a rendőrök kiérkezéséig milyen sérülései keletkezhetnek egy sértettnek, illetve, hogy milyen esélyei vannak arra, hogy „megússza az incidenst”, ugyanis akár egy mozdulattal (ütéssel, lökéssel, rúgással stb.) is lehet súlyos sérülést okozni.
Tájékoztatom, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság – mint ahogy jelen ügyben is – rendelkezik az intézkedések eredményes lefolytatásához megfelelő rendőri állománnyal, anyagi és technikai eszközökkel.
Debrecen, 2013. június 12.
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság
Korábban írtuk: