A Magyar Nemzet információi szerint a kormány döntése nyomán hamarosan "anyagi kártérítést" kaphatnak azok a családok, amelyek elvesztették hozzátartozójukat a 2008–2009-es, "romák elleni támadássorozatban". Arról ugyanakkor nincs hír (s amíg jobb- és balliberális kormányok váltogatják egymást, nem is lesz), hogy a "romák" által magyarok ellen indított, hosszú évek óta tartó támadássorozat több ezer áldozatát is kárpótolnák, hiszen őket az állam ugyanúgy nem védte meg, mint ezt a néhány cigányt. A különbség csak az, hogy ők több ezren vannak. Na és persze ők csak magyarok...
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány tegnapi ülésén felkérte Navracsics Tibort, hogy az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a "romagyilkosságokban érintett családok támogatására dolgozzon ki egy kárpótlási javaslatot" – tudta meg a lap.
Forrásuk úgy fogalmazott, hogy a javaslattal "a nehéz anyagi helyzetbe jutott hozzátartozókat" kívánja segíteni a kormány. Ugyanez a kormány viszont rejtélyes okokból kifolyólag a nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar hozzátartozókat soha nem kívánta segíteni. És még ők küzdenek a rasszizmus meg a diszkrimináció ellen.
(Kuruc.info - MNO nyomán)
Frissítés: Nem is lenne kerek ez a történet, ha nem szólalt volna meg Balog Zoltán cigányseggnyalás-ügyi miniszter. Át is adjuk neki a szót:
Kártérítést ad a kormány a 2008-2009-ben "romák" ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak - jelentette be.
A kártérítés kifizetési konstrukciójának kidolgozására Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és közigazgatási és igazságügyi miniszter kapott megbízást. A miniszter az összegről egyelőre nem beszélt, de tájékoztatása szerint szeptember elején tárgyalnak a hozzátartozókkal, és "tisztességes kártérítést" fognak nekik ajánlani.
Balog Zoltán annak a véleményének is hangot adott, hogy a pénz kifizetésével nem kell megvárni a másodfokú ítéletet, még idén szeretnék az ügynek ezt a részét lezárni.
Megemlítette, hogy az igazságszolgáltatási eljárásban kiderült: az állam alkalmazottai is hibáztak, sőt talán még büntetőjogi felelősséggel terhelt mulasztásokat is elkövettek az ügyben. Ezért nem szükséges megvárni a jogerős ítéletet, hanem már most meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a hozzátartozókkal a kártérítésről.
A miniszter utalt rá, hogy a gyilkosságsorozat utolsó áldozatának az életét talán meg lehetett volna menteni, ha a titkosszolgálatok és a rendőrség tisztességesen együttműködtek volna, ezért egyértelmű, hogy az államnak jót kell állnia azokért a károkért, amelyek emberéletekben és anyagi javakban is keletkeztek.
Balog Zoltán reményét fejezte ki, hogy a "romagyilkosságokhoz" hasonló esemény soha többet nem fog előfordulni, és kiderül a teljes igazság.
(MTI - Híradó nyomán)