A Jobbik szerint erős és megalapozott a gyanúja annak, hogy az MSZP az érintett a fóti választási csalásban - közölte az ellenzéki párt szóvivője.
Dúró Dóra ismertette: az aktivistáik a vasárnapi időközi választáson megfigyelték, ahogyan szervezetten, kisbusszal szállították egy körzetben a voksolókat. A legkirívóbb eset a Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe történő szervezett szállítás volt, amelyet a Jobbik több módon is dokumentált.
Információik szerint a szállításban érintett kisbusz Ábri Ferenc, szocialista dunakeszi helyi önkormányzati képviselő tulajdona. Az autó hétfőn is az MSZP-s képviselő autókereskedése mellett parkolt - mondta Dúró Dóra.
Emellett a vasárnapi voksolás alatt a Jobbik aktivistái azt is megfigyelték, hogy egyesek MSZP-s szórólapokkal agitálták választásra a polgárokat - tette hozzá Dúró Dóra. Az ügyben értesítették a rendőrséget és a helyi választási bizottságot, amely - közlése szerint - helyt adott a panasznak.
A Jobbik a kampánycsend sorozatos megsértése és a törvénysértések miatt azt kezdeményezi a helyi választási bizottságnál, hogy az érintett szavazókörben semmisítsék meg a választás eredményét. Álláspontjuk szerint ugyanis az alacsony választási részvétel miatt érdemben befolyásolhatták az eredményeket a választási csalások - mondta Dúró Dóra.
Az ellenzéki politikus emellett arra kérte a többi parlamenti pártot, hogy "lássák be: a kampánycsendet nem lehet megszüntetni" és a kampánycsendre vonatkozó szabályok könnyítése helyett szigorítani kellene azokat.
A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott fóti időközi választáson az öt polgármesterjelölt közül a szoclib összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: