A Jobbik fő politikai célkitűzése a magyar állam szuverenitásának helyreállítása. Ebből következően alapvető fontosságúnak tartjuk minden, hazánkat megszálló idegen hatalmi törekvés elítélését, így Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállását is. Helyénvalónak tartjuk, hogy épp a magyar Szabadság terén, a székesfőváros szívében mementója legyen a magyar történelmi alkotmányosság jogfolytonossága erőszakos megszüntetésének - írja közleményében Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, alább  folytatás.
Abszurd helyzetet teremtene ugyanakkor, ha ezen „nemzetgazdasági szempontból kiemelten kezelt” kormányzati cél megvalósulásával együtt a Szabadság téren továbbra is dicsőítené a szovjet megszállást azon önkényuralmi jelképektől hemzsegő obeliszk, melyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ideje alatt elbontottak. Az egyetemes kegyeleti szempontok érvényre juttatása érdekében felkérjük a kormányzatot, hogy „kiemelt nemzetgazdasági szempontokat is figyelembe véve” helyezzék át az úgynevezett szovjet hősi emlékművet a rákoskeresztúri Új Köztemető „a kommunizmusért, a népért éltek” parcellájába.
A főváros eredetileg legszebb terének helyreállítását s egyben városképvédelmi szempontok maradéktalan megvalósulását is szolgálná, ha állami szuverenitásunknak az első szovjet megszállás előtt itt állt szimbólumát, a hajdani Országemlékművet – az ereklyés országzászlóval és égtájszobraival – visszahelyeznék eredeti helyére. Méltóbb módon nem lehetne az idegen megszállások elítélését – azok időpontjával együtt – megörökíteni, mint ezen Országemlékmű rekonstrukciójával – zárul a közlemény.