A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint "a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását kell előtérbe helyezni", és erre szólítja fel a döntéshozókat.
A szervezet csütörtökön arra reagált, hogy a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára, március 19-ére emlékművet állítanak Budapest belvárosában, a Szabadság téren.
A Mazsihisz szerint "az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt".
Hozzátette: tisztában vannak az ügy szimbolikus fontosságával, de hangsúlyozták: csak olyan holokauszt-emlékévet tartanak elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és "termékeny" társadalmi vitára, és amelynek során a "magyar" zsidó közösség "tragédiájával" kapcsolatos megemlékezésekről "nem gyors, hanem érdemi döntések - történészi, művészi, szakmai és közéleti vita - nyomán határoznak".
Jelezte a szervezet, hogy közleményét eljuttatta Rogán Antalhoz, az V. kerület polgármesteréhez is, azt kérik tőle, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.
(MTI nyomán)