A Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) szolidaritást vállalva Facebook-oldalán tette közzé Kovászna megyének az Európai Unió Törvényszékéhez címzett - a székelyföldi autonómiára vonatkozó európai népi kezdeményezésével kapcsolatos - beavatkozási kérelmét Schiffer András, az LMP társelnöke szerdán.
Izsák Balázs, az SZNT elnöke hétfőn közölte az MTI-vel, hogy az Európai Bizottság felszólította őket: legkésőbb három napon belül távolítsák el honlapjaikról az unió luxembourgi székhelyű bíróságán zajló perük iratait, és gondoskodjanak róla, hogy a keresetlevelük és az EB ellenkérelme ne legyen hozzáférhető a nyilvánosság számára.
Ez azt követően történt, hogy miután az Európai Bizottság elutasította a Székely Nemzeti Tanács székelyföldi autonómiára vonatkozó európai népi kezdeményezését, Izsák Balázs és a tanács külügyi titkára, Dabis Attila az Európai Bírósághoz fordult, kérve az elutasító határozat érvénytelenítését és az Európai Bizottság kötelezését a kezdeményezés bejegyzésére.
"Az eljárás egészen elképesztő és sérti az Alapjogi Charta információszabadságról szóló 11. cikkelyét" - írta az Európai Bizottság felszólításáról Schiffer András, jelezve: amint rendelkezésére áll, közzé teszi a többi periratot is.
(MTI)