Az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett az EU-n belüli szabad mozgást lehetővé tevő magyar állampolgárságot, a közvetítésre kemény maffia épült rá – írja az Index.
Maffiamódszerekkel, komoly pénzekért adják a magyar állampolgárságot oroszoknak és ukránoknak az erre szakosodott "állampolgárbrókerek" – írja keddi cikkében a lap. Egyik újságírója állítja, rengeteg az üzletben érintett szereplővel beszélt, hogy felderítse, hogyan működnek az iparággá vált magyar állampolgárság-biznisz folyamatai.
A cikk szerint mivel Ukrajnában elkezdték szankcionálni a kettős állampolgárságot, sokan a kárpátaljaiak közül nem mertek személyesen magyar vízumért folyamodni, hogy ideutazzanak, hanem szervezőkön keresztül adták le kész kérelmüket egy települési önkormányzathoz, amely igazolta nekik az állampolgárság egyik feltételét, a magyar nyelvtudást. Mindezért a szervezők 5-30 ezer eurót, vagyis több millió forintot kértek.
Ezek után az egyszerűsített honosításért azok is jelentkeztek, akik nem beszélnek magyarul, vagy éppen semmilyen magyar gyökerük nincsen. A cikk szerint ezek igazolására hamis papírokat gyártottak, magyar ügyvédeket bíztak meg, és az adott kárpátaljai települési önkormányzat polgármestere pedig kenőpénzért cserébe gyorsan alá is írta a kérelmeket.
Az állampolgári esküt pedig vagy betanulták a kérelmezők, vagy dublőrt használtak, ami a cikk szerint az esetek többségében tökéletesen elegendő volt, mert nem figyelték, ki hogyan néz ki.
A cikk szerint akár több tízezres nagyságrendben érkezhettek Ukrajnából hamis állampolgári kérelmek.
(HVG nyomán)
Frissítés: a Wetzel: az egyszerűsített honosítást kívánja lejáratni az Index cikke
A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely "az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja" az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.
Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat.
Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában - mutatott rá Wetzel Tamás.
Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára.
A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.
Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából - írta a helyettes államtitkár.
(MTI)