A holokauszt™ sorstragédiájának feldolgozásához szükség van az őszinte emlékezésre, a saját múltunkkal való szembenézésre, csak ezáltal remélhetjük, hogy sikerül valamit jóvátennünk a szörnyűségekből - hajbókolt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára (valójában zsinagógafelújításért felelős, de mint tudjuk, napjainkban ezt nevezik kiemelt társadalmi ügynek; lásd pl. itt, itt, itt, vagy éppen itt és itt.) vasárnap Hódmezővásárhelyen, miközben a soron következő milliárdokat jelentette be munkaadóinak.
Zoom
A Miniszterelnökség "kiemelt társadalmi ügyekért" felelős helyettes államtitkára (csak az egyértelműség kedvéért: Latorcai középen áll)
A politikus A XX. századi népirtások Európában és a keresztény-zsidó együttélés színterei ma című tudományos konferencia zárónapján úgy folytatta: ami ezen is túlmutat, az a közösségvállalás az egykori és a mostani üldözöttekkel, "vannak ugyanis olyan bűnök, amelyeket csakis a jelenben és a jövőben lehet jóvátenni".
A "haláltáborokban" meggyilkoltakat nem támaszthatjuk föl, de kötelességünk a gyűlöletkeltés elutasítása, a kiállás az elesettekért, a megfélemlítettekért, az üldözöttekért, az aktív cselekvés – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
A holokauszt™ nemcsak a magyar (!) zsidóság, hanem az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája. Ébren kell tartani az emlékét, hogy a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, melyek egyszer már megtörténtek. A vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával is közelebb lehet jutni a Pilinszky János költő által megfogalmazott célhoz: "jóvátenni azt, ami megtörtént" - mondta fel ötösre a leckét Latorcai Csaba.
A kormány több milliárd forintot fordított a magyarországi holokauszt™ hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett emlékév projektjeire és további 1,8 milliárd forinttal segítette a civil szervezeteket könyvek, oktatási segédanyagok, filmek elkészítésében, kulturális rendezvények, megemlékezések szervezésében – dicsekedte el a lényeget a politikus.
A zsinagógafelújításokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése a kormány kifejezett szándéka, ezért 2015-ben is több kiemelt projektet támogat: 4,5 milliárd forintot biztosít az átfogó zsinagóga-rekonstrukciós programra a fővárosi Rumbach utcai zsinagóga és az Alma utcai szeretetotthon felújítására, a renoválás után szétdőlni készülő miskolci és a galambszaros szegedi zsinagóga állagmegóvási munkáira, a rabbiképző könyvtárának megmentésére.
A kormány foglalkozik a zsidó temetők "megmentésével" is (értsd: közpénzből újítja fel a sorstalanok által az enyészet gondjaira bízott temetőket - a szerk.). Ehhez jogi szempontból rendezni kell a temetők helyzetét és meg kell teremteni a munkálatok szervezeti kereteit is – közölte Latorcai Csaba.
A háromnapos tudományos tanácskozáson hazai és külföldi kutatók tartottak előadásokat a huszadik századi népirtásokról. A konferencia zárónyilatkozata szerint az esemény legfőbb tanulsága, hogy Európában sok nemzet hordoz magában jogos sérelmeket, de egyetlen nép fájdalma, egyetlen ember halála sem helyezhető a másik elé. Kivéve talán egyet - tesszük hozzá mi.
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Kapcsolódó: