Brutális béremelés jöhet az MNB-nél, az elnök 5 milliót kereshet, havi több millió forinttal ugorhat meg az alelnökök bére, a felügyelő bizottsági tagoknál pedig majdnem négyszeres a tiszteletdíj-emelés.
Bánki Erik fideszes képviselő beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely az MNB elnökének havi bruttó fizetését 5 millió forintban határozza meg. Matolcsy György jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott 2015-ös bruttó átlagkereset tízszeresét, azaz 2,478 millió forintot vihet haza alapbérként.

Matolcsy György most tudta meg, hogy a 2015-ös bruttó átlagkereset tízszeresét, azaz 2,478 millió forintot vihet haza havonta csak alapbérként
Az MNB alelnökei a módosító szerint ezentúl az elnök fizetésének 90 százalékát, azaz 4,5 millió forintot kapnának. Eddig ez csak 70 százalék volt, de mivel a korábbi jóval kisebb összegnek a 70 százaléka, az alelnöki emelés még sokkal nagyobb arányú, mint az elnöki. Egy alelnök ma bruttó 1,735 millió forintot keres, az új javaslat szerint azonban 4,5 milliót fog, azaz havi 2,765 millió forinttal nőhet a fizetése.
Emlékeztető: "Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt esetenként 7 millió forintos fizetések is" - mondta Orbán Viktor az Országgyűlésben 2010. június 8-án az állami cégvezetők fizetéséről.
A Monetáris Tanács tagjai eddig az elnök bérének 60 százalékát kapták meg (1,49 millió forintot), most az 5 millió forint 60 százalékára lehetnek jogosultak, vagyis az ő bérüket is megduplázzák, havi 3 millió forintra emelik.
Az MNB felügyelő bizottságának elnöki tiszteletdíja 1,2 millió forintról 3,5 millió forintra ugorhat, az fb-tagok pedig 800 ezer forint helyett havi bruttó 3 millió forintot vihetnek haza (utóbbiak esetében tehát közel négyszeres a béremelés mértéke).
Zoom
(Kép: Scenic)
Simor András egykori jegybankelnököt kis híján karóba húzta a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány, mert durván bruttó 8 milliós fizetése volt, és a kormányváltás után törvényben mondták ki, hogy 2 millió forint lesz a bérplafon. De ez a bérplafon azóta csúnyán átszakadt.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: