Ujhelyi: Magyarországnak csakis az EU jelentheti a biztos jövőt, a másik oldalon a putyinizmus vár
Az MSZP alelnöke és EP-képviselője Facebookon osztotta meg magvas gondolatait:
Zoom
Aki jól él az EU-ból, persze hogy nem akar kilépni belőle
A félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazárdőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek. Nem lehet több különutas, populista megoldás Európában!
A brit szigetország kellően erős ahhoz, hogy várható veszteségei ellenére a most következő viharos időszakban is képes legyen talpon maradni, az Európai Unió pedig meg fogja találni a módját annak, hogy szövetségi hálóját egyben tartva, szorosabbra fűzze az együttműködést.
Birodalmi múlt és önállóan erős gazdaság hiányában Magyarország útja világos kell legyen: Orbánisztánnal szemben csakis egy erősebb Európai Unió jelentheti a biztos jövőt. Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az Unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot. Magyarországnak velük kell maradnia, mert a másik oldalon csak a putyinizmus várja. Történelmünk során sokszor döntöttünk rosszul, most elég lenne helyesen.
Szigetvári: Orbán hagyjon fel az unió elleni "hergeléssel"!
Szigetvári Viktor az MTI-nek pénteken küldött közleményében sajnálatosnak nevezte a britek döntését az unióból kilépésről, mert az "mind az európai közösséget, mind pedig Nagy-Britanniát gyengíti".
Az Együtt szerint az unióban maradó államok feladata, hogy megtalálják "az európai polgárok számára is nap mint nap megtapasztalható előnyöket hozó" Európai Unió megteremtésének útját.
Ezért Magyarországnak is tennie kell – írta a pártelnök, aki ezért azt követelte, hogy Orbán Viktor “hagyjon fel az Európa elleni hergeléssel, hazug, Európa-ellenes népszavazási kampányával”. Szigetvári Viktor hozzátette: pártja a “hazug népszavazás” bojkottjára szólít fel.
Ha Magyarország részt akar venni az EU újjáalakulási folyamatában, “meg kell szabadulnia a hiteltelen, újra és újra színét és meggyőződését változtató Orbán Viktortól és rezsimjétől” – olvasható a közleményben.
Tóbiás: a kormány népszavazási kezdeményezése az Európai Unióból kivezető út első állomása
Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének értékelése szerint a brit döntés következményeként Magyarországon lassulni fog a gazdasági növekedés, a következő évtizedekben kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik majd magyar településekre, és nyitva marad az a kérdés, hogy mi történik a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 300 ezer magyarral.
Úgy vélte, míg az európai uniós tagországok kormányai és pénzügyi vezetői válságtanácskozásokon keresik a közös megoldást, addig Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszél, hogyan kösse össze a menekültkérdést saját népszavazási kérdésével.
Szerinte a brit döntéssel “új helyzet van”, világossá kell tenni, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése az Európai Unióból kivezető út első állomása, ezzel szemben az MSZP népszavazási kérdése arról szól, hogy bent maradunk az Európai Unióban, és gazdaságában erős, biztonságos Magyarországot tudjunk építeni.
Az MSZP elnöke kiemelte: a kormány "populista, demagóg politikája az elmúlt években európai uniós vonatkozásban konfliktust és megosztottságot hozott". “Az állandó Brüsszellel való harcolás az ide vezet. Nagyon komoly árat fog fizetni Magyarország, ha ezen az úton tovább megy” – fogalmazott Tóbiás, aki szerint meg kell állítani a miniszterelnököt ezen az úton, mert "nem ezt kívánja Magyarország érdeke".
DK: a kormányfő vonja vissza az őszi népszavazást!
A Demokratikus Koalíció (DK) az őszi kvótareferendum visszavonását követeli a kormányfőtől, szerintük ugyanis az Magyarország uniós kilépéséhez vezet.
Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét, ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.
Molnár Csaba az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította. A DK-s politikus szerint ez fordult át egy bevándorlóellenes kampánnyá, s Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig “élesbe kapcsolt”. Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége – jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.
Liberálisok: a kormány vonja vissza népszavazási kezdeményezését!
A Liberálisok a brit népszavazás tanulságai alapján arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – közölte Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője pénteki sajtótájékoztatóján.
A politikus szerint a brit népszavazáson a választók azért döntöttek az Európai Unióból történő kilépésről, mert a brit kormánypárt, beleértve David Cameron brit miniszterelnököt, kétarcú, kétértelmű politikát folytatott az EU-val kapcsolatban, és gyakran rájátszott az "Európa-ellenes" érzelmekre.
Szent-Iványi István úgy vélte: ez Magyarországon is tapasztalható, ezért a brit döntés tanulságait levonva arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tegye egyértelművé viszonyát Európához, állítsa le a Brüsszellel szembeni kampányát és vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.
A liberális politikus elismerte, hogy a magyar népszavazásnak nem akkora a jelentősége, mint a brit kilépésnek, de szerinte ugyanazt az üzenetet közvetíti, azt, hogy “üzenjünk Brüsszelnek, mondjunk nemet Európára" (!).
Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben sem Magyarországnak, sem Európának nincs szüksége erre a népszavazásra, amely már nem menekültekről szól, hanem Magyarország Európához tartozásáról.
Szent-Iványi István a brit döntés vesztesének nevezte Nagy-Britanniát, Európát és a magyarokat is, a népszavazás nyertesei közé pedig az európai populistákat és euroszkeptikusokat sorolta, valamint Putyin orosz elnököt és mindazokat, akik "Európa megosztásában és a gyengítésében érdekeltek".
Hozzátette: az európai vezetőknek – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek – közös felelősségük, hogy a június 28-ai európai csúcstalálkozón megtalálják a válságból kivezető utat, így meg lehessen őrizni az európai egység előnyeit.
PM: "a magyar kormány nem asszisztálhat tovább ehhez a folyamathoz"
Szabó Tímea, az ellenzék párt társelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a magyar kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a szigetországban dolgozó 300 ezer magyar munkavállalónak ne kelljen hazatérnie a “kilátástalan helyzetbe”.
A PM társelnöke emellett arra kérte a kormányoldalt, hogy ne használja belpolitikai csatározásra a britek kilépését az unióból, hanem minden parlamenti párttal tárgyaljon a Magyarországot érintő esetleges veszélyekről.
Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hangsúlyozta, az európai közösségnek azon kell gondolkoznia, miként hozhat létre egy erősebb, demokratikusabb, átláthatóbb és a problémákra jobb válaszokat adó uniót. Kulcskérdés, hogy Magyarország ebben a folyamatban részt tud-e venni, vagy ki- és lemarad – mondta, majd hozzátette, az európai együttműködés gyengülése Oroszország érdekeinek kedvez, ezért a magyar kormány nem “asszisztálhat” tovább ehhez a folyamathoz.
(MTI nyomán)