Felmentette ifjabb Hegedűs Loránt református lelkészt a Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa csütörtökön Kápolnásnyéken tartott zárt tárgyalásán.
A bíróság megalapozatlannak találta és elutasította a panaszosok, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi és világi elnökének beadványát, miszerint a budapesti lelkész a református egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozásokat tett - tájékoztatta az MTI-t a lelkész két ügyvédje, Orbán László és Nemes Árpád.
A zsinat elnöksége beadványában hitvallásellenesnek ítélte, hogy ifjabb Hegedűs Loránt tavaly márciusban egyházközségének egyik termében helyet biztosított a holokamut cáfoló David Irving brit történész-publicista könyvének dedikációjához.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:

A Bp. V. ker. Szabadság téri Hazatérés Temploma közösségéhez tartozó szimpatizánsok sok Kossuth téri hazafi és más felekezethez, közösséghez tartozó honfitársunk kíséretében bérelt autóbuszokkal utaztak Kápolnásnyékre ma a Vértesaljai Református Egyházmegye Bírósága elé citált ifj. Hegedűs Loránt lelkész úr tárgyalására.


A három bérelt autóbusz nem sokkal 9 óra után indult el a Nádor utcából Kápolnásnyékre, fedélzetén több ismert hazafival, többek között Gonda Lacival, Kósa Gyula bácsival, a soproni illetőségű Gőbl Gyurival.

Az egyházi bíróság zártkörű tárgyalást rendelt el, és az időközben helyszínre érkezett 25-30 személykocsi utasaival legalább 200 főre duzzadó tömegnek nem engedték meg, hogy egy imára betérjen a templomba. De még a templom kertjét is elzárták előlünk.

A két és fél órás tárgyalás ideje alatt Hegedűs Loránt szüleinek is az utcán kellett várakozniuk, holott még a világi bírósági tárgyaláson is beengedték őket a tárgyalóterembe.

Az ítélethirdetést követően a vádak alól felmentett lelkész nagyon röviden beszámolt a tárgyalás eredményéről, majd az egész idő alatt néma csendben demonstráló tömeg elénekelte a Szózatot, a Himnuszt és a Székely himnuszt, ezt követően mindenki hazaindult.

Ismét örömmel tapasztalhattuk, hogy amikor ki kell állni valakiért, valamilyen ügyért, akkor mi, magyarok újabban képesek vagyunk összefogni már. Lásd még az amúgy ősellenség futballszurkolók példáját a dunaszerdahelyi magyarverés kapcsán.

A református templom utcáját egész idő alatt rendőrök tartották lezárva a forgalom elől.

Mellékelek néhány képet is a helyszínről.

Vattay Szabolcs