Szentes - Szerződést bontott a Hungerittel a Rewe ausztriai csoportja. A Metro és a Penny Áruházlánc tulajdonosának döntése nem csak a hízlaltbaromfi-termékekre vonatkozik: egyáltalán semmit sem vesz a szentesi feldolgozóüzemtől. A Rewe korábban a Négy Mancs Alapítvány céltáblája volt, azért is, mert szentesi libamájat árult. Az osztrák állatvédő szervezet honlapján üdvözölte a szerződésbontást. A Délmagyar összeállítása nyomán.

A Rewe Európa harmadik legnagyobb kiskereskedelmi csoportja, ehhez a céghez tartozik a Penny Market és a Metro Áruházlánc is. Amikor a magyarellenes Négy Mancs Alapítvány hazugságoktól és hamisítványoktól hemzsegő kampányt indított a tömött liba májának előállítása ellen, megtámadta a Rewe ausztriai csoportját is, amiért nem hagy föl a hizlalt baromfiból készült termékek forgalmazásával, és ezzel „az állatkínzást támogatja". Az osztrák alapítvány magyar nyelvű honlapján most új közlemény olvasható: „A Rewe Ausztria felelősséget vállal az állatok és a fogyasztók érdekében".
A szöveg szerint a Rewe csoport megvizsgálta az alapítvány korábbi állításait, „és úgy döntött, hogy a jövőben közreműködik (sic!) a Négy Mancs Alapítvánnyal... Egy jól átgondolt döntést hozott és visszavonta a szerződést a magyar hízottmáj-termelő Hungerit Zrt. vágóhíddal... A Négy Mancs továbbra is támogatja azon vállalatokat, amelyek a kényszertöméssel felhagynak, és elhatárolják magukat a hízottmáj-termeléstől. A Rewe támogatása ezen ügyben egy komoly intő jel a magyar baromfiipar részére."
Az alapítvány szerint a Rewe azért döntött így, mert rájött, hogy a Hungerit nem megfelelő jelöléssel juttatta el termékeit a szupermarketekbe.
– A hírből annyi igaz, hogy a Rewe tényleg szerződést bontott velünk; tárgyalni fogunk velük, mert azt tudomásul vesszük, ha hizlaltbaromfi-terméket nem vesznek, de hogy semmit, az különös – felelte kérdésünkre Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.
A cégvezető azt mondta, ezzel együtt nem állnak el eddigi tervüktől: újra fogják indítani e hónap második felétől a hizlalt baromfi feldolgozását, és külön jelöléssel ellátott csomagban hozzák forgalomba ezeket a termékeket: döntsön a fogyasztó.
Magyar közölte, e hónap végéig születik döntés a Baromfi Terméktanácsnál arról a kártérítési perről, amelyet a Négy Mancs Alapítvány ellen indítanának. A tanács már tárgyalt egy német ügyvédi irodával erről, és úgy számolja, a magyar baromfiágazatnak 7-8 milliárd forint kárt okozott az osztrák állatvédők akciója. A hatás leginkább Márton-nap tájékán érződött; a német, osztrák fogyasztók kevesebb magyar libát vettek. De az nem derülhetett ki, hogy ez azért történt-e, mert tényleg állatkínzónak tartják a magyar baromfiipart. Az áruházak rendeltek eleve kevesebb magyar libát. A helyzettel legutóbb a magyar parlamentben Turi-Kovács Béla, az uniós képviselőház tagjai közül pedig Tabajdi Csaba foglalkozott. Utóbbi találkozóra is hívta az áruházláncok képviselőit, a megbeszélés azonban elmaradt.
Magyar helyett lengyel – és kínai?
Az élelmiszer-ipari háború nem csupán a magyar sajtónak ad témát. „Elgondolkodtató, hogy a magyar szállításokat javarészt német tulajdonban lévő lengyel üzemekből pótolják" – állapítja meg a Die Presse cikke. A német, osztrák olvasók is értesültek arról, hogy a magyar pozíciók gyengülésével megnőhet a szerepe az európai piacon a kínai libamájnak. „Azt aztán ki és hogyan ellenőrzi, hogy ott hogyan tömik a libákat?" – teszi föl a kérdést a magyar feldolgozóipar.
Kapcsolódó: