Hétfőtől már nem vágnak több hízott libát és kacsát a szentesi Hungeritnél. Kiürült a vágósor, pontosabban hetente háromszor 8 órát áll a műszak. Egy állatvédő alapítvány kampánya óta nem rendelnek a külföldi kereskedők a cég termékeiből, így fokozatosan 200 embert kell elküldeni a baromfi-feldolgozóból. A bécsi székhelyű Négy Mancs Alapítvány egy videofilmmel indított kampányt a cég ellen. Feketelistára tette a baromfi-feldolgozót és több külföldi áruházláncnál is elérte, hogy ne rendeljenek a gyár termékeiből, a feldolgozás "kegyetlen" eljárása miatt. Itt sajnos a vak is látja, hogy az EU csak a konkurenciát akarja így kikészíteni, mert amúgy a kutyának sem kellene az ő "bio"libamájuk.
Öt éve vagy inkább még korábban készült ez a film, ez kiderül a filmben elhangzott szövegből. Ez azt jelenti, hogy a Négy Mancs inkorrekt módon nem a mostani töméstechnológiát mutatja be, hanem egy öt vagy hét vagy 10 évvel ezelőtti, olyan tömést, ami nem is volt általános Magyarországon - mutatott rá Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.
A vezérigazgató azt mondta, hogy a lejárató kampány után visszaléptek a német, osztrák és francia megrendelőik is. Mindez éves szinten 8 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz a szentesi cégnél. Emiatt most 200 embert bocsátanak el. Az alapítvány vezetőivel korábban az agrártárca is próbált tárgyalni, hogy ne tegye tönkre kampányával a céget, de az állatvédők hajthatatlanok voltak.
Magyar József egy hasonlattal élt: „Ha azt veszem, az osztrigát eleve élve eszik meg, a rákot élve teszik a forró vízbe, a ló húzza a versenykocsit. Ezek nem állatkínzások? Tehát körülbelül annyi stressznek van egy tömő állat kitéve, mint az elmondott előbbi állatok.” Európán belül Franciaországban és Bulgáriában is tömik a kacsákat és a libákat. A vezérigazgató azt mondja, a francia cégeket azért nem merik az állatvédők megtámadni, mert ott törvény tiltja, hogy az ötven évnél régebbi tradíciókkal rendelkező termeléseket megszüntessék. Ilyen törvény azonban nem védi a magyar árukat. A vezérigazgató azt mondta, a hétfőtől nem vágnak hízott állatokat, ezzel teljesítették a Négy Mancs Alapítvány követeléseit.

Délután négy óráig mégsem kaptak tőlük semmilyen értesítést arról, hogy levették a Hungeritet a feketelistáról. Amennyiben ezt nem teszik meg, beperelik az alapítványt és azon is gondolkoznak, hogy a céget ért károk miatt is nemzetközi bírósághoz fordulnak.
(Dévaványa.com)