Az FVM és az osztrák Négy Mancs szervezet között az elmúlt hetekben folyó, megegyezéshez vezető tárgyalások ellenére a Négy Mancs nem tartotta be a korábban több helyen, nyilvánosan kifejtett ígéretét, miszerint leveszi a megállapodáshoz magukat tartó cégeket a feketelistájáról – legalábbis ezt állítja a Hungarikum Szövetség.
Mint ismert, az elmúlt hetekben élénk vita alakult ki a libatöméssel kapcsolatban. A Négy Mancs osztrák–francia alapítvány elérte, hogy Németországban és Ausztriában bojkottot hirdettek egyes áruházláncok a magyar libamáj ellen.
A Négy Mancs és az FVM között intenzív tárgyalások folytak a közelmúltban kirobbant libatömési válság vonatkozásában. Ennek során a felek megállapodtak, hogy amennyiben az FVM jogszabályban kötelezi a termelőket és forgalmazókat a hízott és a pecsenyeliba-termékek címkével történő megkülönböztetésére, illetve az ipar kidolgoz egy a franciaországihoz hasonló, az állatvédelmi szempontokat figyelembe vevő kódexet, továbbá az elkövetkezendő években folyamatosan emeli a libák kíméletesebb tömésére vonatkozó K+F összegeket, a Négy Mancs leveszi az ezen szabályokat betartó cégeket a feketelistájáról.
A Négy Mancs erre a közelmúltban többször tett ígéretet a sajtó nyilvánossága előtt is. A megállapodásnak megfelelően az FVM október elsejei hatállyal kiadta a 127/2008. (IX. 29.) számú FVM-rendelet módosítását „a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről”, melyben kötelezte a termelőket a fentieknek megfelelő megkülönböztető jelzések alkalmazására. Az ipar szereplői a többi feltételt is elfogadták, azok betartására többször, nyilvánosan is ígéretet tettek.
A Hungarikum Szövetség szerint a fentiek ellenére a Négy Mancs továbbra sem vette le a hazai cégeket a feketelistájáról, mi több, immár a libatömés teljes beszüntetését követeli. A szövetség úgy véli: a feketelistán továbbra is szerepelnek olyan cégek, amelyek vagy soha nem tömtek libát, vagy már a közelmúltban felhagytak ezzel a gyakorlattal az osztrák szervezet nyomására.
Megdöbbentőnek és felháborítónak tartják, hogy egy külföldi illetőségű civil szervezet ilyen mértékben beleavatkozik egy másik ország belügyeibe, illetve azt, hogy szántszándékkal arra törekszik, hogy egy jól működő piaci szektort teljes mértékben ellehetetlenítsen.
A Hungarikum Szövetség éppen ezért felszólítja a Négy Mancs alapítványt, hogy azonnal szüntesse meg diszkriminatív feketelistáját, és tartsa magát a korábbi, az iparral és a minisztériummal kötött megállapodásához. Ellenkező esetben a szövetség minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy az osztrák szervezet szüntesse be kártékony tevékenységét hazánkban, és vegye le a megállapodást betartó cégeket a feketelistájáról – áll a szervezet által kiadott közleményben.
(MNO)
Kapcsolódó: