A magyar baromfitermelők és - feldolgozók érdekében lépett fel Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az Európai Bizottságnál egy úgynevezett elsőbbséget élvező, írásbeli választ igénylő kérdés beadásával.
A beadványban a képviselő föltette a kérdést: "Tudomása van-e a bizottságnak arról, hogy a Négy Mancs állatvédő szervezet diszkriminatív, versenyszabályokkal ellentétes, kifejezetten a magyar baromfitermelőket és -feldolgozókat megcélzó kampányt indított a magyar liba- és kacsatömés ellen, amelynek keretében számos magyar baromfifeldolgozó üzemet feketelistára tettek? Ennél is súlyosabb, hogy németországi és ausztriai áruházláncok ennek következtében diszkriminatív módon semmilyen árut - sovány árut sem - vesznek át a magyar üzemektől. A Metro, a REWE, a Kaufland és a Spar áruházláncok ezzel súlyosan megsértik a nemzeti alapon történő bármiféle diszkrimináció tilalmát, valamint az európai versenyjogot, mert célzottan csak a magyar termékek ellen hirdetnek bojkottot. Ez a magyar baromfiágazatnak mintegy 2 milliárd forint kárt okoz idén, ötezer család megélhetését és a magyar hagyományokat veszélyezteti" - írta a képviselő.
Megkérdezte azt is, hogy "tervez-e lépéseket a bizottság az európai versenyjog megsértése miatt az érintett német és osztrák áruházláncokkal szemben? Tervezi-e a bizottság a tenyésztés céljából tartott állatok védelméről szóló irányelv felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy az a jelenlegi helyzetnél egyértelműbben védje a - megfelelő technikával, kíméletesen végzett - hagyományos takarmányozási módszereket (például liba- és kacsatömés), illetve az azok segítségével előállított termékeket, mint a nemzeti kultúra és gasztronómia részeit?"
(MTI)
Kapcsolódó: