Több irányból is vizsgálják, hogyan eshetett az Aquaworld szörfmedencéjének aknájába csütörtökön egy kilencéves kisfiú. A tragédia után a fürdő újra üzemel, a szörfmedence zárva marad. A műszaki vezető szerint nem fordítottak elég gondot a biztonságra.

Egyszerre három vizsgálat próbálja kideríteni, mi okozhatta egy kilencéves kisfiú halálos balesetét a káposztásmegyeri Aquaworldben. Kelecsényi Ágnes, a fürdő marketing- és értékesítési igazgatója elmondta, hogy a rendőrség vizsgálata mellett zajlik egy műszaki és az élményfürdő belső vizsgálata is. „Csak a három vizsgálat lezárultával kaphatunk hiteles eredményt” – figyelmeztetett.
Úgy tudjuk, az aknát lezáró fedél a szörfmedence szerves része volt, a vízfelület mellett, a baleset tehát nem a fürdőzőktől elzárt területen történt. Az Aquaworld belső vizsgálata egyébként a személyzet és a karbantartók felelősségét vizsgálja. Információk szerint a medencére felügyelő úszómester a helyén volt. A fürdő vezetése felvette a kapcsolatot a medencét gyártó skót céggel is, és több anyagot is bekértek tőlük.
A Blikk közben arról írt, hogy a szörfmedence mellett lévő jobb oldali aknába zuhant be a gyerek, amelyben két turbina gerjeszti a hullámokat. A turbinák azonnal szétroncsolták a gyerek testét. A lap információi szerint a balesetet többen rögtön észrevették, és az édesapa állítólag kétségbeesve próbált segíteni gyermekének, de nem tudta kiszabadítani a szűk nyílásból. Leállították a turbinákat, sőt, az uszoda alkalmazottai lerohantak az aknába, de nem találták a gyereket, ezért hívták a tűzoltókat.
Az Aquaworld egyébként újra üzemel, de a medencét, ahol a tragédia történt, a vizsgálatok lezárultáig biztosan nem nyitják meg a látogatók előtt.
Vizsgálják a kamerákat
A rendőrség jelenleg is vizsgálja az Aquaworld élményfürdő szörfmedencéjét figyelő kamera felvételeit - tájékoztat Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
A rendőrség életvédelmi osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.
Az élményfürdő területén több helyen vannak térfigyelő kamerák, így a teljes belső, illetve külső teret meg tudják figyelni.
Az Aquaworld a Megyeri híd pesti hídfője mellett épült, a komplexum 86 ezer négyzetméteren terül el. Két részből áll: az Aquaworld Budapest élményfürdőből, valamint egy szálloda csendes fürdőjéből. Az élményfürdőt 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú óriási kupola fedi - olvasható a létesítmény honlapján.Borítékolható volt a tragédia?
Kemény Gábor, a fürdőt építtető cég volt műszaki vezetője a Bors pénteki számában azt mondta: "borítékolható" volt egy nagyobb tragédia, mert nem fordítottak elég időt a fürdő biztonságossá tételére. Erre reagálva Kelecsényi Ágnes közölte: minden szakhatósági engedélyük megvolt a működéshez.
A műszaki vezető kitért arra is: többen szenvedtek már csonttöréses baleseteket a csúszdákon. Kelecsényi Ágnes ezzel kapcsolatban közölte: kisebb balesetek - elcsúszások, elesések - történtek, mint minden fürdőben, ezek egy része töréssel is járt, de "egy ilyen üzemnél ezek előfordulhatnak".
A rendőrségi helyszíni vizsgálatok csütörtökön megtörténtek, pénteken reggel 6 órakor kinyitottak, a szörfmedence zárva maradt, de továbbra is "sok vendég van" - hangsúlyozta Kelecsényi Ágnes az MTI-nek.
Hiányos szabályozás
Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták, vagy felfújható ugráló várak - mondta egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője az MTI-nek.
Madaras Gábor ügyvezető igazgató elmondta: ezen a területen csupán általános szabályozás van, amit a gazdasági tárca rendelete tartalmaz. Ám hiányoznak az ellenőrzés részletszabályait rögzítő rendelkezések csakúgy, mint az illetékes önkormányzatok határozott fellépése, hogy érvényt szerezzenek a balesetvédelmi előírásoknak.
A kft. például csak akkor ellenőriz, ha az üzemeltető kihívja, az önkormányzatok pedig többnyire nem igyekeznek érvényt szerezni az ellenőrzésekre vonatkozó, amúgy is hézagos szabályoknak - tette hozzá a cégvezető.
A szakember szerint az is rontja a helyzetet, hogy jelenleg csupán az egyes berendezések, egy aquapark esetében például csak a vízforgatók, csúszdák ellenőrzését kell bizonyos időszakonként elvégezni, de a környezetüket, a létesítmény egészét nem. Így történhet, hogy a csúszdák közti járda, vagy egy szerelőakna miatt akkor is balesetveszélyes egy létesítmény, ha az alapvető berendezéseket átvizsgálják.
Az újpesti Aquaworldben csütörtökön történt halálos balesetről szólva Madaras Gábor annyit mondott: az eddigi információk alapján feltehetően emberi mulasztás történt, mert ha rendesen rögzítették volna annak a szerelőaknának a fedelét, amelyben a tragédia történt, akkor a kisfiú nem zuhanhatott volna bele, és nem vesztette volna az életét.
(FN)