A Hajdú-Bihart érintő fehérgalléros és cigánybűnözésről számolt be Rubi Gergely és Kulcsár Gergely, a Jobbik két országgyűlési képviselője a Jobbik debreceni alapszervezetének új irodájában, sajtótájékoztató keretén belül. A hivatali visszaélések gyanúja miatt Kulcsár tett feljelentést, a cigánybűnözés visszaszorítására Rubi kínált javaslatot.


Kulcsár Gergely beszámolt arról a hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentésről, melyet összesen hét jobbikos képviselő nyújtott be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület áprilisban történt, hajdúhadházi járőrözését követő rendőri visszaélések miatt. A képviselő elmondta, hogy két héttel ezelőtt az a válasz érkezett a feljelentésre, hogy az eljárást megszüntette a hatóság. Ezt követően panasszal fordultak az illetékes szervekhez, hiszen a határozatban nem találták azokat az indokokat, amelyek az eljárás megszüntetését vonhatják maguk után.
- Vádjainkat fenntartjuk, mert a felelős vezetőket el kell számoltatni a rendőri túlkapások miatt, a parancsot kiadó legfőbb vezetőnek pedig a bíróság előtt a helye. Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, szerintünk viszont igen. Szilágyi György és Murányi Levente országgyűlési képviselőtársaim már panasszal éltek az eljárás megszüntetése ellen - mondta.
A képviselő az ISPA program keretén belül történő csatornázási üggyel kapcsolatban a Derék utca és a Vincellér utca területén végzett munkálatok, illetve azok hiánya miatt tett feljelentést hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és más visszaélések miatt. Az ügyészség az iratokat továbbította a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság részére, és a nyomozás elkezdődött. Az újabb fejleményekről folyamatos tájékoztatást nyújt majd a honatya.
Kulcsár a Püspökladány és Kaba térségében történt ingatlanosztási ügyeket vizsgálva is feljelentést tett hivatali visszaélés gyanúja miatt. Az eset kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség indítványozta, hogy az elfogultság látszatát is kizárva a kivizsgálást helyezzék át más ügyészséghez, így az ORFK a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására.
- A kabai ingatlanpanama ügyében nem történt elutasítás, és a nyomozás már folyik - számolt be Kulcsár.
Rubi Gergely a fentiek kapcsán megjegyezte, hogy saját kezükbe kívánják venni az elszámoltatást. - A kormány részéről több volt eddig az elszámoltatási kormánybiztos, mint ahány embert valójában elszámoltattak. Látva a gyengeségeiket, mi is elkezdtük az elszámoltatást – fűzte hozzá a képviselő, majd beszámolt arról az augusztus hónapban történt bűncselekmény-hullámról, amely a megyében élő tisztességes lakosságot sújtotta. Ennek első állomása Sáránd volt, ahol egy 30-40 főből álló társaság karókkal, kövekkel ostromolta meg egy hat tagú család házát. A rendőrök előállítottak ugyan 12 főt, de csakhamar el is engedték őket, s a nyomozás csupán csoportos garázdaság ügyében folyik.
- Az igazság az, hogy rablás, rasszista támadás és gyilkossági kísérlet egyaránt történt az eset kapcsán, ezeket viszont nem nyomozza a rendőrség. Sajnálatos, hogy a helyi, szocialista polgármester asszony is az ostromló roma társaság tagjait, az úgynevezett szavazóbázisát vélte sértettnek – jegyezte meg a képviselő.
Hosszúpályiban szintén történt egy olyan súlyos eset, ahol egy 40-50 fős cigánybanda ostromolt meg egy helyi kocsmát egyik éjjel. Ennek előzménye az volt, hogy egy polgárőrt és egy szolgálaton kívüli rendőrt támadtak meg az utcán, majd minden lehetséges eszközzel támadást indítottak a kocsma és a kocsmában lévők ellen.
- Másnap reggel magam is kimentem a helyszínre, s a csapos a szemem láttára adta át azt a 12 névből álló listát, amelyen megnevezték az elkövetőket, és megjelölték a címüket is. Ebben az esetben sem történt egyetlen előállítás sem, a rendőrség itt is a csoportos garázdaság bűntette miatt indított csak eljárást – kommentálta a súlyos hiányosságokat Rubi, majd hozzátette:
- A sajtóban mindezekről semmit nem hallhat az ember. Hajdúhadházon és Bocskaikertben ugyancsak történtek olyan halált okozó támadások a közelmúltban, melyekről bőszen hallgatnak a különböző médiumok. Egy esetben a rendőrség magát a gyilkosságot is tagadta, végül aztán közbenjárásunkra halált okozó súlyos testi sértés miatt indítottak eljárást.
A legutóbbi, cigányok által elkövetett gyilkosság Nyíradonyban történt. Fényes nappal egy cigány származású férfi bement egy 87 éves néni házába, míg egy másik őrt állt a kapuban. A bent lévő cigány addig fojtogatta és ütötte az idős hölgyet, amíg az el nem ájult. Az elkövető, amikor úgy vélte, hogy áldozata már meghalt, elkezdte összeszedni a házban fellelhető értékeket, majd megerőszakolta a nénit és távozott. Ebben az esetben a rendőrség félórán belül elfogta a tettest. Sajnálatos, hogy a média nem adott hírt erről az esetről sem.
A sajtótájékoztatón elhangzott utolsó erőszakos cselekményről való beszámoló egy bagaméri eset volt. Ennek során egy egetverő hangzavart csapó cigány társaság ünnepelt, amit a szomszédság nem tudott tolerálni, s ezért kihívták a rendőrséget.
- Két járőrre egy kamaszkorú cigány társaság támadt rá. Elvették egyikőjük gumibotját, és ütlegelni kezdték a rendőrt. A másik rendőr közben azt igyekezett megakadályozni, hogy a támadók a szolgálati fegyverétől megfosszák. Szerencsés helyzet adódott a járőr számára, hiszen lélekjelenlétének köszönhetően hátranézett, és így el tudta kapni a fejét a felé hajított balta elől. Ennek köszönhetően csak a hátát találta el a balta, de 27 öltéssel kellett összevarrni a rendőr sebét. Az esetet 8 napon belül gyógyuló sérülésként kezelték. Az elkövetőket viszont azonnal elfogták, akik azóta előzetesben várják büntetésüket – foglalta össze a támadást a Jobbik képviselője.
Rubi Gergely szerint a hasonló szintű bűnözés országos jelenség, a kormány azonban csendben ül, a magyar sajtó pedig nem számol be az ilyen eseményekről (csendben megjegyeznénk, hogy azért vannak kivételek - a szerk.). Válaszul a tétlenségre Rubi a Honvédelmi és Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén kezdeményezte, hogy szüntessék meg a gyöngyöspatai ügyeket vizsgáló bizottságot, és hozzák létre a cigány-magyar együttélés kérdéseit vizsgáló bizottságot. A képviselő elmondta, hogy tervéhez már fideszes szövetségest is talált a bizottságban, ezért szeptemberben a parlament elé tárják az indítványt.
(Deczki Anna - szebbjovo.hu nyomán)
Mai cigányhírek, csak hogy lássuk, mekkora itt a rend:
Frissítés: a kancigányok, valamilyen megmagyarázhatatlan okból, különösen rá vannak „kattanva” az idős nénikre (a fene a „gusztusukat!”). Nagyon-nagyon ajánljuk az ITTENI cikk bevezetőjében található hivatkozásokat, amelyek szintén nagyon hasonló bűncselekményekre mutatnak.