OktaTÁRS-FELLOWship néven a budapesti Holokauszt Emlékközpont 2010 júniusában hirdette meg először nemzetközi "holokauszt-oktatási szakértőképzési" programját. Idén is elindult a képzés, amelynek első ütemére november 2-7. között kerül sor.
A programot a Holokauszt Dokumentációs Emlékközpont a Közép- európai Egyetemmel (CEU) együtt szervezi, partnerként pedig a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum (United States Holocaust Memorial Museum) és az izraeli Jad Vasem (Yad Vashem) Intézet vesz részt a képzésben - írja a HVG.
Csak egy apróságot "felejtettek el" megemlíteni: az agymosó program a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Oktatási Szakállamtitkársága támogatásával zajlik, amint az a holokamu-emlékközpont honlapjáról kiderül.
Az általános nevelési folyamat részévé teszik
Az ingyenesen megpályázható program célja "a hazai holokauszt-oktatás megújítása" és "olyan oktatói hálózat létrehozása, amely jelentősen segítheti a holokauszt oktatásának integrálását az általános nevelési folyamatba".
"Holokauszt-történészek" és oktatási szakértők a program során "multiplikátorokat" képeznek. Azért multiplikátorok ők, mert az itt megszerzett tudást "megsokszorozhatják", még több embernek tudják továbbadni. A tanfolyamra jelentkezők általában amúgy is képzett oktatók: egyetemen, főiskolákon, gimnáziumokban vagy más iskolákban tanítanak. A múzeumpedagógusok, a tananyagírók és a tanárképzésben dolgozók továbbképzése különösen fontos célja az OktaTárs programnak.
"Toleranciára" nevelik gyerekeinket - hogy mindent eltűrjenek majd tőlük
Az OktaTárs révén olyan szakmai rendszert kívánnak létrehozni, amely háttérként szolgálhat a nevelési folyamatba integrált holokauszt-oktatás minőségi javításához és a "civil attitűdre, toleranciára való nevelés elősegítéséhez" - áll az ismertetőben.
Az oktatási programokon kívül az ezen a héten induló képzés során "történészek" is tartanak előadásokat. Köztük Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója, illetve a Washingtoni Holokauszt Múzeum szakértője, Stephen Feinberg és Schweitzer Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója. "Elkövetők, kollaboránsok, passzív szemlélők" – erről a Bristoli Egyetem oktatója, Tim Cole, beszél majd. "Bűnbakképzés és a zsidók" – ez pedig Pók Attila, a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettesének témája.
(Kuruc.info - HVG nyomán)