Stagnál Borsodban a gyilkosságok, emberölések száma a statisztikák szerint: 2011. január 1. és november 29. között 14 emberölési ügyben indított nyomozást a megyei rendőr főkapitányság, ez a szám megegyezik a 2010-es adatokkal. Ebben az évben viszont öt 78 év fölötti idős ember vált gyilkosság áldozatává, ami két és félszeres emelkedés tavalyhoz képest – tudta meg a HVG dr. Gaskó Bertalan r. alezredestől, a megyei főkapitányság kommunikációs irodavezetőjétől.
Az időskorúak sérelmére elkövetett legsúlyosabb bűncselekmények sora január 26-án a zempléni Kovácsvágáson kezdődött, ahol egy 80 éves nő volt az áldozat. Ott a rendőrség félmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. A legbrutálisabb gyilkosság Szikszón történt április 20-án, egy idős házaspárt – az asszony 79, férje 83 éves volt – gyilkoltak meg. Ebben az esetben egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a főkapitányság vezetője.
Miskolcon a Szentpáli utcában zsineggel fojtották meg szeptember 1-jén a 86 éves áldozatot, ott a nyomozás során találtak gyanúsítottat, aki a hazugságvizsgáló gép eredménye után is előzetesben maradt. Berentén november 10-én a 80 éves P. Józsefet gyilkolták meg, őt két nappal a bántalmazás után találták holtan saját lakásában. Itt 300 ezer forintot tűzött ki a rendőrség a tettes kézre kerítéséért. A további kilenc gyilkosságban viszont a szerelemféltéstől az elfajuló vitáig számos szituáció szerepet játszott.
(HVG nyomán)