Monopóliumellenes törvénymódosítást és magyar filmkvóta bevezetését sürgette a hazai mozikra vonatkozóan a Cinema City Duna Plaza épülete előtti sajtótájékoztatóján Novák Előd. A Jobbik alelnöke rámutatott: az izraeli tulajdonú cég 80%-ot birtokol a magyarországi mozipiacból, miután a Simon Peresz-féle fölvásárlást tavaly a filmforgalmazás területén is gyakorolták a gyarmatosítók.

Novák Előd: Ne Tel-Avivból mondják meg, mit tűzzenek műsorra Magyarországon! (Fénykép: Hír24)

A nemzeti ellenzék politikusa rávilágított: a Palace Cinemas tavalyi felvásárlása óta a hazai mozitermek és látogatók számát tekintve 80 százalékos monopolhelyzetbe került az izraeli tulajdonban lévő Cinema City; szinte minden multiplexet ők birtokolnak. Mint Novák Előd elmondta: a reményeik szerint hamarosan beinduló magyar filmgyártás így karanténban van. Emiatt Kálomista Gábor a Magyar Producerek Szövetsége nevében a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult tavaly, ám keresetét elutasították, mert az éves összforgalom némileg a 15 milliárd forintos küszöb alatt van - emlékeztetett a Jobbik szakpolitikusaként. Novák Előd ezért törvénymódosítást javasol a kormánynak, hogy a GVH hatáskörét kiterjesszék a mozimonopóliumra, illetve szétválasztanák a cégbirodalmat, és a közös, közvetett tulajdonlását is megtiltanák.
A párt alelnöke szerint a magyarországi plázák túl magas száma, és azoknak a moziüzemeltetők számára alacsony, vásárlócsalogató bérleti díjai miatt versenyhátrányba kerültek az igényesebb filmeket is bemutató művész mozik, mint pl. az Uránia Nemzeti Filmszínház. A jegyek 3/4-ét Budapesten adják el, a vidéki art mozik pedig sorra szűnnek meg: Győrben, Sopronban, Veszprémben már nincs, Szegeden is az utolsókat rúgja.
A Jobbik egyeztetett a szakmai szervezetekkel, s ez alapján komoly jogosítványokkal rendelkező, kötelező mozikamara létrehozását javasolja, ahol minden mozi csak egy szavazattal bírna, azaz a kb. 105 hazai intézményből csak 20 vokssal rendelkezne a Cinema City, mely ugyanakkor a mozitermek és a látogatók száma terén jelenleg 80%-os részesedéssel bír, s ezért diktál. Ne Tel-Avivból mondják meg, mit tűzzenek műsorra Magyarországon! – fogalmazott Novák Előd.
Az ellenzéki párt a televíziók mintájára a mozikban is bevezetne egy 10 százalékos minimumkvótát a magyar filmekre vonatkozóan. Novák Előd szerint ezt csak néhány év múlva lehetne alkalmazni, hiszen jelenleg nem készül megfelelő számú és színvonalú hazai alkotás, hiába kap Andy Vajna évi 6 milliárd forintot erre.
Novák Előd álláspontja szerint a kultúráért felelős csődminisztériumnak – élve a filmtörvényben előírt rendeletalkotási jogával – mihamarabb meg kellene alkotnia a filmforgalmazás szabályait.
A Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján a magyar történelmi játék- és akciófilmek alkotásának fontosságára is felhívta a figyelmet, témának ajánlva a Rongyos Gárda és a pozsonyi csata dicső eseményeit. Forrásnak a köztelevízióban futó Marslakók című Jáksó-sorozat szerződésének felmondását jelölte meg.
Novák Előd szerint a nemzetközi filmszemléket megcélzó alkotások helyett a hazai nézők szórakoztatására és tájékoztatására alkalmas filmek elkészítését kellene támogatnia a kormányzatnak.
(MTI, Kuruc.info)