A csataiak is szolidaritást vállalnak a székelyekkel szimbólumuk szabad használatában, és területi önrendelkezésükért folytatott harcban. A zászló kitűzésének fő kezdeményezője Okos Csaba, a Felvidék-Csata-csoport vezetője, aki elmondta, régóta nagyon jó kapcsolatot ápolnak a sepsiszentgyörgyiekkel.

Innen is az indíttatás. Ez a kapcsolat a Fradi-meccseken kezdődött, ahol a Ligeti Egység szurkolói csoporton keresztül ismerkedtek meg, azóta is hétről-hétre közösen buzdítják kedvenc csapatukat - mondta Okos Csaba. Hozzátette: „Amikor említették székely barátaink, mi folyik éppen náluk, és milyen atrocitás éri őket a román állam részéről, kimondhatatlanul felháborodtunk. Biztosítottuk őket, hogy ha bármiben tudunk segíteni, csupán egy szavukba kerül, és megtesszük amit tudunk. Ezután indult a székely zászlóval való szolidaritástüntetések sora, eldöntöttük hát, hogy bekapcsolódunk mi is ebbe a folyamatba. Megkértük Szabó Péter és Háromszéki Csaba barátainkat, akik a Székely Légió szurkolói csoport oszlopos tagjai, hogy szerezzenek be nekünk egy zászlót, amit itthon kitehetünk. Így amikor a Valcea - Ferencváros női kézilabda BL-mérkőzésre utaztunk, kaptunk is tőlük egy lobogót. Ezt tűztük ki csütörtökön a csatai tájházra."
Március 10-én, vasárnap Marosvásárhelyen tüntetést szervez Székelyföld autonómiájáért a Székely Nemzeti Tanács, melyet támogat az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt is. Ellenben a parlamenti mandátummal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség távolmaradását jelezte a tüntetésről, mivel nem tartja járható útnak az efféle "konfrontatív lépést" a "többségi nemzettel" szemben.
(Felvidék.ma nyomán)
Kapcsolódó: