Grétsy Lászlóék április 23-át AMagyar Nyelv Napjának kiáltották ki
Az Anyanyelvápolók Szövetsége IX. tisztújító közgyűlésén a talán legnagyobb tekintélyű dr. Grétsy Lászlót választották elnöknek, de jelentősen fiatalodott a vezetőség - tájékoztatta hírportálunkat Novák Előd, a szervezet tagja. Idén Antalné Szabó Ágnest és Kiss Gábort tüntették ki Lőrincze Lajos-díjjal.
Az eddigi elnök Bánffy György színművész mától tiszteletbeli elnökként áll a nyelvápolás élén, helyét a korábbi ügyvezető, Grétsy László veszi át. Balázs Géza elnökségi tagból ügyvezető elnök lett, Deme László alapító társelnökké vált "sima" társelnökségből, mely tisztséget Benczédy József (előző ciklusban elnökségi tag) és Kerekes Barnabás (eddig szintén elnökségi tag, titkár) tölti be a jövőben. A főtitkár Maróti István maradt, titkárként a Orosz Tamás dolgozhat a jövőben, rajta kívül számos más fiatal is bekerült a közel 50 fős elnökségbe. A konzervatív szervezetben mindenesetre nem lehet valaki egyik évről a másikra szervezeten kívüliből pártelnök, mint az SZDSZ-ben, ahol a pénz diktál, nem a szakmai tekintély.
A négyévente tartott tísztújító közgyűlés most Gráf Rezső javaslatát elfogadva április 23-át a Magyar Nyelv Napjának kiáltották ki, miután idén ekkor nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma a Sátoraljaújhely részét képező Széphalom településrészen.
A szombati közgyűlésen történt bejelentés szerint Antalné Szabó Ágnesnek, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi tanszéke docensének a két évtizedes eredményes módszertani oktatómunkájáért ítélték oda a legrangosabb anyanyelvápoló elismerést. Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó vezetője, főszerkesztője a színvonalas nyelvi ismeretterjesztő könyvek és az újszerű magyar egynyelvű szótárak megjelentetéséért kapta meg a Lőrincze Lajos-díjat.
A szövetség honlapján - mely stílszerűen az ékezetes anyanyelvápoló.hu címen is bejön - dr. Grétsy László által közzétett ismertető szerint a Lőrincze-díjban olyan személyek részesíthetők, akik az anyanyelvi kultúra ügyét hosszú időn át szolgálták kutatói, ismeretterjesztői vagy mozgósító erejű szervezői tevékenységükkel. Az évente egyszer odaítélt díjat Lőrincze Lajos nyelvtudós emlékére alapította az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar nyelv művelése érdekében a határokon belül vagy kívül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére és jutalmazására.
(MNO, Kuruc.info)