Kissé félrevezető a cím, a szóban forgó besúgó ugyanis nem most tette a benne szereplő nyilatkozatot, viszont tény, hogy tőle származik (több más, hasonló megnyilatkozással egyetemben) akkorról, amikor még a Fidesz tematizálta a politikai közbeszédet - és hát a legkisebb gondjuk is nagyobb volt holmi autonómiáknál meg kettős állampolgárságoknál. Ma azonban, mikor már, hála az MVSZ-nek, a Jobbiknak és a nemzeti civil szervezeteknek, megkerülhetetlenné vált a kérdés megoldása, s a politikai rivális régóta és köztudottan egyik céljának tekinti az állampolgárság visszaadását, Martonyi elvtárs is másként nyilatkozik.


Íme a Fidesz televíziójának híre:
Hivatalos felkérés esetén elvállalná a külügyminiszterséget Martonyi János. Korábban Orbán Viktor is megerősítette, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén ismét a politikusra bízná a külügyi tárca vezetését és a magyar uniós elnökséggel kapcsolatos feladatokat.
Martonyi János a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: mielőbb rendezni kell a magyar-szlovák viszonyt és a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését. Átfogó nemzetpolitikai megújulást kell végrehajtani azoknak az elveknek a jegyében, amelyek azt hiszem, hogy ismertek – tette hozzá a polgári kormány külügyminisztere.
Idézzünk még fel néhányat a Magasdi és Marosvásárhelyi néven jelentgető ügynök megnyilatkozásai közül, hogy legyen némi alapunk összehasonlítani a szavak és tettek viszonyát Fideszéknél (megjegyezve, a másik nagy állampolgárság-ellenes éppen a "radikális" Kövér László volt, aki még kevéssel a népszavazás előtt is ellene uszított):
"1999. március 23., Magyar Hírlap, Martonyi János: „Mindenképpen biztosítani kell Magyarország és a szomszédos országok magyarsága közti szabad mozgást, de politikai és jogi képtelenség lenne, ha egyetlen törvényhozási aktussal magyar állampolgárnak nyilvánítanánk minden, a Kárpát-medencében élő, önmagát magyarnak tekintő személyt” – jelentette ki Martonyi János. „… a kettős állampolgárság megszerzésének lehetősége a magyar jogrendszer része, a kettős állampolgárság egyedi odaítélésének gyakorlatát senki nem kérdőjelezi meg.”
Martonyi János 1998-ban úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság „nem járható út.” Úgy vélte, más megoldásokat kell találni. 1999-ben a "Magyarország és a határon túli magyarság 1999" című konferencia utáni sajtótájékoztatón azt állította, hogy „a kettős állampolgárság automatikus kiterjesztése súlyos politikai veszélyeket jelentene, s jogilag is megvalósíthatatlan.”
Martonyi János, Magyar Rádiónak adott interjú, 2000 júliusában: “A kettős állampolgárság kérdéséről már folytattunk a véleménycserét, én magam is elmondtam a véleményemet többször is. Automatikus, mindenkire kiterjedő állampolgárság adást én nem látok megvalósíthatónak különböző okokból.”
"A kormány, korábbi felfogásával ellentétben, határozottan deklarálta, hogy nemcsak Magyarország tartozik felelősséggel a határon túli magyarokért, hanem az ottani magyar szervezetek is Magyarországért. Tudomásul kell venniük az anyaország nemzeti érdekeit, így NATO- és EU-tagságát, s az ezzel járó kötelezettségeket, ezért aligha lehet szó a kettős állampolgárság bevezetéséről, illetve autonómiák kiharcolásáról."
Kuruc.info
Négy percben az állampolgársági népszavazásról:
Kapcsolódó: