Tavaly nyár végén is találkozott Orbán Viktor a sukorói kaszinóváros befektetőjével, Ronald S. Lauderrel - írja a Népszava. A Gundel étteremben tartott augusztus végi vacsoráról Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ugyanúgy hallgat, mint az idén nyár végére tervezett újabb egyeztetésről.
Egyenesen New Yorkból repült Budapestre tavaly augusztus végén Ronald S. Lauder, a Sukoróra tervezett King's City befektetője, hogy a Fidesz elnökével találkozzon - olvasható a komcsi lapban. A milliárdos üzletember egy-két napot töltött a Four Seasons budapesti szállodájában, és augusztus végén vacsorázott a Gundel étteremben Orbán Viktorral. Információik szerint itt-tartózkodása alatt Lauderrel volt Joav Blum, a sukorói telekcsere miatt most a Fidesz által hevesen támadott (ugyancsak) zsidó üzletember is.
Érdekesség, hogy a látogatására "időzítve" jelent meg több, a sukorói "fejlesztést" támadó írás is a Magyar Nemzetben.
A lap úgy tudja, a vacsorán a kaszinóberuházás mellett szóba kerültek más üzleti témák, "fejlesztések" is. Az Orbán-Lauder találkozóra egyébként tavaly nyáron már azután került sor, hogy júniusban a sukorói földcsere miatt belső vizsgálatot indított Bajnai Gordon kormányfő. A Fidesz-elnök és a befektető közti egyeztetés után pedig néhány nappal a számvevőszék hozta nyilvánosságra vizsgálatát, miszerint a földcsere szabálytalan volt. A tavalyi Orbán-Lauder találkozóval kapcsolatos kérdéseire tegnap lapzártánkig nem kapott választ a Népszava sem Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőtől, sem a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától, Havasi Bertalantól.
Ahogy továbbra is hallgat a kormányfő környezete Lauder és Orbán az idén nyár végére tervezett újabb találkozójáról. Az előző, Martonyi János jelenlegi külügyminiszter szadai vil­lájában még januárban történt Orbán-Lauder-­egyeztetést elismerte a kormányfő környezete. Úgy tudják, akkor Orbán kifogásolta, hogy a százmilliárdos "fejlesztés" tervezésekor a befektetők "kihagyták" a "jobboldalhoz" (értsd: Fidesz - a szerk.) közel álló vállalkozásokat, illetve szívesen látta volna a beruházás "környékén" George Patakit, New York állam volt kormányzóját.
Azóta kiderítették: Lauder - januári megállapodásuk szerint - a választások után Orbánnal már mint miniszterelnökkel kezdeményezett tárgyalást. A kormányfő azt üzente: nyaralni megy, ezért a megbeszélés halasztását kérte. Mindezeket is vizsgálná az ősszel létrehozni tervezett parlamenti bizottság is, melyet minden ellenzéki párt támogat. A Jobbik tegnap közölte: szeretnék, ha Orbán Viktor kiállna, és elmondaná, miről tárgyaltak Lauderrel.
(Népszava nyomán)
Kapcsolódó: