Alföldi Roberta, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonja a színház bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.


Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz - írta a homoszexuális zsidó az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében. A megállapodás szerint a román nemzeti ünnep, azaz a magyar targédia alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.

A buzi közleményében emlékeztetett: "a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet." "Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - jegyezte meg.

"Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott.

"Ha azt feltételezzük, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a legjobb szándék vezette abban, hogy a "két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz", azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát" - írta álságosan a Fidesz képviselőcsoportja, miközben eddig semmit sem tettek Alföldi elmozdításáért.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerintük "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".

"Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak. A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.

A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik "az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen", december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.

Az ügyet a szerdai Magyar Hírlap hozta először nyilvánosságra. Mint fogalmaztak: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban november 30-án, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".

A Magyar Hírlap szerdai cikke mellett közzétettek egy fényképet a román nagykövet meghívójáról, amelyen az szerepel, hogy "Románia nemzeti ünnepe - december elseje - alkalmából" előadás és állófogadás lesz a Nemzeti Színházban november 30-án.

(MTI javítva)
Korábban írtuk: Románokat hív a Nemzeti Színházba Erdély elvesztését ünnepelni Homoföldi Roberta
Az új ország sem szakított régi hagyományokkal, amelyeket még a rossz emlékű és még rosszabb beszédkészséggel megáldott Medgyessy Péter próbált meghonosítani hazánkban.
A 2002-es kampány idején piros benzinkutaskabátban mászkálós beszédhibás senkiházi azzal írta be magát leginkább a magyarellenes miniszterelnökök sorába, hogy december elsején a budapesti Kempinski szállodában fogadta az akkori román miniszterelnököt, akivel koccintottak is annak örömére, hogy a románok bekebelezték Erdélyt, ugyanis Romániában december elseje nemzeti ünnep, amikor a gyulafehérvári nagy nemzetgyűlésen kimondott egyesülésük feletti örvendezésüknek adnak hangot.
A sort most egy szintén génkezeléssel előállított kozmopolita folytatja, a homoszexuális Alföldi Roberta, aki az általa vezetett Nemzeti Színházban ad helyt a magyarok számára tragikus esemény feletti örvendezésnek.
Mi mást tehetnénk hozzá: menjünk el november 30-án a Nemzeti Színházba!
Alább a vonatkozó hír:
November 30-án este előadást és állófogadást tartanak a Nemzeti Színházban Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulóján, a románok nemzeti ünnepén.
A románok nemzeti ünnepét, december elsejét november 30-án este állófogadással és előadással ünneplik a Nemzeti Színházban - tudtuk meg a Magyar Hírlap szerdai cikkéből. A lapban leközölték azt a meghívót, amiben a román nagykövetet hívják ünnepelni a színházba. A szomszédos országban ezen a napon Erdély Romániához csatolását ünneplik, amit 1918 december elsején mondtak ki Gyulafehérváron.
Nyolc éve nagy felzúdulást keltett, amikor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök ugyanezen a napon együtt ünnepelt román kollégájával, Adrian Nastaséval Budapesten a Kempinski Hotelben. Akkor több száz ember tiltakozott a találkozó ellen, egy embert elő is állítottak, amikor feloszlatták a be nem jelentett tüntetést.

A román nagykövetségnek küldött meghívó
Zenovia Popa, a román külképviselet sajtóattaséja szerint azért döntöttek a Nemzeti Színház mellett, mert igyekeznek mindig rangos helyszínen megtartani az ünnepet. A Magyar Hírlapban színészek és történészek bírálták Alföldi Róbert igazgató döntését. Raffay Ernő történész szerint a román nagykövetség részéről provokáció a helyszínválasztás, a színház részéről pedig szamárság. Sinkovits Imre fia, Sinkovits-Vitay András színművész maga ugyan nem tartaná az ünnepet a Nemzetiben, de a határokon átívelő politizálást jó iránynak tartja.
A Nemzetiben egyébként most pénteken mutatják be Alföldi rendezésében Závada Pál: Magyar ünnep című előadását, ami Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásáról szól. "A baráti és a szerelmi vonzalmak elősegítik, avagy inkább megnehezítik a világban való eligazodást, a tisztánlátást és a mindenkori választást, hogy mikor mitévő is legyen az ember?" - írják a darab ismertetésében.
(MH, MNO, Index nyomán Geyer, Kuruc.info)
Kapcsolódó anyagok:
I. A Kempinski-ügy és utóhatásai:
II. Alföldi Robertáról: