A Simon Wiesenthal Központ újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz "náci háborús bűnös" listájára, köztük egy magyart is - derül ki a szervezet éves jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertettek izraeli lapok internetes kiadásukban.

A magyargyűlölő zsidó patkány Képíró Sanyi bácsi perén - őt már megölte, de ismét magyar vérre szomjazik
A három személy közül kettő Kanadában, a 95 éves Csatáry László pedig Magyarországon él. Ő is Kanadába emigrált a háború után, de 1995-ben fény derült "háborús szerepére", és megfosztották kanadai állampolgárságától. Ezután elhagyta az országot - írták a The Jerusalem Post és a Háárec című izraeli lapok.
Csatáry a központ szerint Kassán rendőrparancsnokként "kulcsszerepet játszott" 15.700 zsidó Auschwitzba deportálásában 1944 tavaszán. Vladimir Katriuk egy ukrán katonai alakulat élén állt, amely a zsidók szerint tömeggyilkosságokat követett el Fehéroroszországban a II. világháború alatt. A harmadik személy az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander, aki egy "mozgó megsemmisítő csoport tagtjaként" (Einsatzgruppe) Dél-Ukrajnában "gyilkolt meg nagy számban zsidókat".
Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. A tudomása szerint az idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él.
Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte, hogy arról kapott nemrég levelet a magyar ügyészségtől, hogy ennek a parancsának is engedelmeskednek, és már meg is nyitották az ügyben a vizsgálatot.
Frissítés: A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry László ügyében Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Mint Skoda Gabriella szóvivő közleményében írta: a nyomozás során a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatos adatgyűjtésnél tartanak. Az ügyészség eddig nem hallgatott ki senkit gyanúsítottként az ügyben - tette hozzá. Az ügyészség törvényből fakadó kötelezettsége, hogy a hozzá beérkező feljelentéseket érdemben elbírálja, és ha azok tartalma alapján valamely bűncselekmény gyanúja megállapítható, döntsön a nyomozás elrendeléséről - írta Skoda Gabriella.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: